Oland: Sprečiti građanski rat

Francuski predsednik Fransoa Oland ocenio je da se mora učiniti sve da se izbegne građanski rat u Egiptu.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.08.2013.

12:55

Default images

Predsednik Francuske zatražio je ukidanje vanrednog stanja i oslobađanje zatvorenika.

Posle rasturanja demonstranata, koje je dovelo do pogibije više od 460 ljudi to bi, smatra Oland, bio "prvi korak ka obnovi dijaloga".

Šef francuske države je pozvao egipatskog ambasadora da prenese veliku zabrinutost Francuske zbog tragičnih događaja, navedeno je u saopštenju iz Olandovog kabineta u kome se dodaje da se Francuska zalaže za pronalaženje političkog rešenja i da poziva na što pre moguće održavanje izbora.

Oland je pozvao egipatskog ambasadora na sastanak u četvrtak, saopštili su izvori iz Predsedništva.

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger izrazio je duboku zabrinutost zbog dramatične eskalacije nasilja u Egiptu i velikog broja žrtava u Kairu i drugim gradovima.

"Najoštrije osuđujem napade na crkve i javne ustanove i pozivam vladu i opoziciju da, umesto konfrontacije i dijaloga, pređu na dijalog i pomirenje“, istakao je on u saopštenju.

Ministar je istovremeno apelovao na snage bezbednosti i opozicije da se suzdrže, kako bi se sprečilo dalje krvoproliće.

Prema njegovim rečima, događaji u poslednja 24 sata u Egiptu daju povod za duboku zabrinutost, jer demokratski preokret, koji je bio povezan sa tako velikom nadom u arapskom svetu, preti da nakon kratkog vremena nestane u nasilju.

Velika većina Egipćana, smatra on, želi da nastavi put u pravcu demokratske pravne države, bezbednosti i blagostanja.

Špindeleger je podvukao da vlada zbog toga mora hitno da pokrene verodostojan proces pomirenja.

Nasilje, konfrontacija, proglašavanje vanrednog stanja i zabrana izlaska samo dodatno zaoštravaju stanje, upozorio je šef austrijske diplomatije.

Izlaz je, prema njegovim rečima, moguće naći samo putem nacionalnog dijaloga sa svim političkim snagama.

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt smatrada bi EU trebalo da preispita slanje humanitarne pomoći Egiptu, a da Međunarodni monetarni fond treba da prekine finansiranje Kaira posle akcije snaga bezbednosti protiv Morsijevih pristalica.

On je rekao da Evropa ima veoma ograničen uticaj na vojsku koja je dominantna u Egiptu, mada SAD imaju jače veze, kao i da ekonomske sankcije nisu pravi odgovor na krvoproliće.

Bilt je predvideo period teške represije, pošto su na vlasti u Kairu ekstremisti, ali je istakao da Evropa treba da nastavi da razgovara sa svim stranama kako bi bila spremna da igra ulogu u postizanju rešenja, ako se ukaže prilika za to.

"Moraćemo da razmotrimo različite programe EU kako bismo videli koji su odgovarajući, a koji nisu u aktuelnoj situaciji. Biće teško i za MMF da nastavi da pomaže Kairu u ovoj situaciji. Upravni odbor MMF-a će morati da proceni da li se vladi može verovati u pogledu ekonomske politike, što za sada nije slučaj", kazao je Bilt, a preneo Rojters.

Bilt je odbacio kritike da Evropa nije uspela da učini dovoljno od samog početka da podrži prodemorkatske pobune u okviru Arapskog proleća koje je počelo 2011. kada je s vlasti zbačeno nekoliko dugogodišnjih autokratskih režima u severnoj Africi i šire.

"Bili smo brzi, naročito u pogledu Egipta. Mislim da samo učinili sve što smo mogli. I od samog početka je bilo očigledno koliko je to teško, pošto su postojale duboko ukorenjene podele u egipatskom društvu. Svi su potcenili probleme i opasnosti koje je sa sobom nosilo ono što je dogodilo pre dve i po godine", dodao je Bilt.

Švedski ministar, koji je ranije bio visoki predstavnik UN u BiH, istakao je da je EU pokušala da preko visoke predstavnice EU za spoljnju politiku Ketrin Ešton i specijalnog izaslanika Bernardina Leona u komunikaciji sa političkim i vojnim liderima omogući dijalog u Egiptu.

"Mislim da u ovom trenutku ne postoji bilo kakav prostor za posredovanje. Mogućnosti koje su možda postojale pre jednu ili dve nedelje potpuno su iščezle posle onoga što se dogodilo", kazao je švedski ministar spoljnjih poslova.

"Iako je moralni stav EU jasan, ekonomske sankcije ne bi imale naročito dejstvo, pa je zato važno da budu otvoreni kanali komunikacije sa što većim spektrom egipatskog društva", zaključio je on.

Danska obustavila pomoć Egiptu

Kako je preneo AFP, Danska je, istovremeno, objavila da je obustavila razvojnu pomoć Egiptu, što je reakcija na krvoprolića prilikom rasturanja demonstranata.

"Danska ima dva projekta u direktnoj saradnji s egipatskom vladom i javnim institucijama, oni će sada biti obustavljeni", izjavio je ministar za razvojnu pomoć Kristijan Fris Bah listu "Berlingske".

Danska pomoć u ta dva projekta dostiže oko 30 miliona kruna (četiri miliona evra).

Bah je pozvao i Evropsku uniju da razmotri pomoć Kairu i izjavio listu "Berlingske" da Danska planira da obustavi svoj doprinos fondu EU tamo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: