KCS: Lekari uzeli 2,1 milion €

Uprava Kliničkog centra Srbije podnela krivične prijave protiv 15 osoba, među kojima je i Đorđe Bajec, zbog sumnje u malverzacije pri isplatama za dopunski rad.

Izvor: B92

Petak, 02.08.2013.

13:38

Default images

Na osnovu zapisnika RFZO, postoji sumnja da je tih 15 osoba prisvojilo više od 2,1 miliona evra tako što su lekarske poslove rađene u redovno radno vreme prijavljivali kao dopunske. Zapisnik se odnosi na period od 1. januara 2010. do 5. novembra 2012. godine, dok je sporni dopunski rad obavljan 2011. godine.

Uprava Kliničkog centra Srbije navodi da su krivične prijave podnete protiv bivšeg direktora i zamenika direktora Klinike za kardiologiju Miodraga Ostojića i Branka Beleslina, kao i protiv bivšeg direktora i zamenika direktora Klinike za kardiohirurgiju Mileta Vraneša i Petra Đukića. Prijava se odnosi i protiv bivšeg direktora KCS Đorđa Bajeca, koji je u vreme izvršenja spornih radnji bio direktor te institucije.

Mile Vraneš se, pored Aleksandra Nikizića, sumnjiči i za isplatu naknada za rad tima za edukaciju u Kliničkom centru Niš.

"Komisija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dostavila nam je zapisnik o nepravilnostima u radu lekara na klinikama za kardiologiju i kardiohirurgiju. Potražuju nam 217.402.020 dinara za operacije koje su prikazivane da su rađene u dopunskom radu, a obavljane su u radno vreme", rekao je pomoćnik direktora KCS Jovan Atanasijević.

U KCS su izračunali da su lekari na ime ovakvog rada mesečno zarađivali između pet i šest hiljada evra. Dodaje se da pacijenti ovim nisu bili ni na koji način oštećeni, već da je šteta bila samo po budžet Srbije.

Direktor KCS Miljko Risitć je kao primer naveo da je na Klinici za kardiohirurguju naplaćeno 177 intervencija, a da je čak 176 održano u redovno radno vreme.

"Što se tiče kardioloških intervencija, bilo ih je oko 3.000 i većina je uradjena u radno vreme", rekao je Ristić.

On kaže da pomenuti lekari nisu suspendovani, da su krivične prijave i izveštaj RFZO prosleđeni tužilaštvu i da se očekuje da ono uradi svoj deo posla.

Ristić dodaje i da ovaj slučaj nema veze sa pozivom koji je nedavno uputio kriminalističkoj policiji, koja ispituje javne nabavke i ugovore o javnim nabavkama. Kako je naveo, taj poziv je uputio zbog sumnji da je bilo malverzacija pri održavanju aparata u operacionoj sali ili održavanja rendgen aparata, jer su navodno usluge za njihovo održavanje višestruko veće od realnih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: