BG:Ambasada slavi rođendan kraljice

Beograd -- U rezidenciji ambasadora Velike Britanije obeležen 87. službeni rođendan britanske kraljce Elizabete Druge, u prisustvu nekoliko stotina zvanica.

Izvor: Beta
Podeli

Britanski ambasador Majkl Devenport, koji se ovom prilikom takođe oprašta od mesta ambasadora, pošto od 1. septembra prelazi na mesto šefa Delegacije EU u Srbiji, zahvalio se na prisustvu patrijarhu Irineju, predsedniku Skupštine Nebojši Stefanoviću i "našem dragom 007".

Pojava poznatog britanskog glumca Pirsa Brosnana izazvala je ogromno interesovanje novinara koji su ga sve vreme pratili u stopu.

Devenport je u kratkom govoru na srpskom jeziku kazao da Britanci "mnogo vode računa o tradiciji i da se u ovakvim prilikama ne drže govori, ali da će sada tradicija da pretrpi izuzetak", pored ostalog i zato što se on na ovaj način oprašta od svog osoblja.

Sve vreme tokom proslave emitovana je muzika Bitlsa, što je Devenport objasnio činjenicom da se ovih dana obeležava 60 godina od objavljivanja prvog singla famozne četvorke iz Liverpula "Love me do". Povodom jubileja Bitlsa izložene su fotografije članova benda koje je napravio britanski fotograf Robert Vitaker.

Gostima su takođe prigodno predstavljena dva automobila "mini", za koje je Devenport rekao da ne smeju da se voze zbog britanskog piva, koje se večeras toči na proslavi.

Pored patrijarha, Stefanovića i Brosnana, proslavi su prisustvovali ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, ministar kulture Bratislav Petković, predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, lider Lige Socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, zaštitnik građana Saša Janković, glumac Miki Manojlović, direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, brojni predstavnici diplomatskog kora.

Britanska kraljica je rođena 21. aprila 1926. godine, ali se "službeni rođendan" kraljice slavi u junu, kao najvažniji nacionalni praznik.

Tradicija "službenog rođendana" britanskih monarha ustanovljena je iz praktičnih razloga - monarsi rođeni zimi, zbog loših vremenskih prilika često ne mogu da rođendane slave paradama i drugim manifestacijama koje se priređuju na otvorenom prostoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu