RTK: Formiranje ZSO posle izbora

Priština -- Zajednica opština sa srpskom većinom na severu Kosova će se formirati nakon što budu održani lokalni izbori koje će organizovati OEBS, javlja RTK.

Izvor: Beta
Podeli

Radio-televizija Kosova je došla do predloga plana implementacije Sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa. O tom planu juče u Briselu nije postignuta saglasnot između delegacija.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči je izjavio da je delegacija Srbije zatražila dodatno vreme za konsultacije o predlogu koji je stranama predao predstavnik kancelarije visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Fernando Đentilini.

U planu se navodi da će se Vlada Kosova odrediti pripremnu grupu koja će odrediti zadatke u pripremi statuta i formiranju asocijacije, odnosno zajednice.

Radna grupa će raditi do održavanja lokalnih izbora.

U tački četiri navodi se da će se rasformirati "ilegalne strukture bezbednosti" uključujući MUP, BIA i Civilnu zaštitu, i da će njihovi objekti biti zatvoreni.

Pripadnici Policije Kosova imaće određeni vremenski rok da se izjasne da neće primati plate od Vlade Srbije, dok će Vlada Srbije o tome doneti javnu odluku, navodi se u planu koji prenosi RTK.

Vlada Kosova će otvoriti konkurs za radna mesta za pripadnike policije, prema kosovskoj zakonskoj proceduri i na taj konkurs mogu konkurisati oni koji nemaju kriminalnu prošlost.

U planu se navodi da će MUP Kosova nakon te procedure imenovati regionalnog komandanta policije sa sever Kosova.

Plan predviđa i obustavu rada "paralenih tužilaštva i sudova".

"Predmeti koji su rađeni preko paralenih sudova i tužilaštva biće predati preko Euleksa", piše u planu.

Dodaje se da će Kosovski sudski savet i Tužilački savet otvoriti konkurs za slobodna radna mesta sudija, tužilaca i administrativnog osoblja prema zakonima i procedurama predviđenim na Kosovu.

Posle toga će Apelacioni sud u Prištini odrediti panel koji će suditi prema prirodi slučajeva u okviru Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici.

Lokalni izbori u opštinama na severu će se održati istovremeno sa lokalnim izborima na celoj teritoriji Kosova, prema kosovskim zakonima i uz podršku OEBS-a, piše u tački 12.

Plan predviđa i uklanjanje barikada na putevima. Takođe, prema planu, biće osnovana nadzorna grupa za implementaciju sporazuma koji će činiti premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Formiraće se stručne radne grupe za ostvarivanje svakog pitanja sporazuma, posebno za policiju, pravosuđe, asocijaciju to jest zajednicu i lokalne izbore, precizira se u jednoj od tačaka plana, dok je drugom predviđeno da se sledeći sastanak održi na nivou premijera, kako bi se odredili vremenski rokovi i potpisao plan za implementaciju sporazuma.

Kosovo

strana 1 od 129 idi na stranu