Uhapšen predsednik Federacije BiH

Predsednik Federacije BiH Živko Budimir uhapšen je zbog primanje mita za pomilovanja, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Izvor: B92, Beta

Petak, 26.04.2013.

13:05

Default images

Budimir je oko 18.30 u policijskoj pratnji izveden iz svoje kancelarije koja se nalazi u zgradi Predsedništva BiH. Na rukama nije imao lisice, javlja Klix.ba.

Prevezen je u zgradu SIPA-e, gde će biti ispitan. Zajedno sa njim, slobode su lišeni i predsednik Komisije za pomilovanja FBiH Hidajet Halilović i savetnik predsednika FBiH Petar Barišić.

Budimir, Halilović i Barišić su zajedno sa još 16 osoba inicijala S.K., A.K., M.S., M.P., R.V., E.Ć., A.S., D.M.,Đ.V., B.M., B.E., V.S., I.L., M.D. i D.Ž. lišeni slobode, a nalaze se pod istragom da su počinili krivična dela: zloupotreba položaja ili ovlašćenja, protivzakonito posredovanje, primanje i davanje mita, organizovani kriminal i neovlašćena trgovina opojnim drogama.

Mediji su ranije preneli da će, nakon pretresa, osumnjičene u prostorijama SIPA ispitati Zajednički istražni tim Tužilaštva BiH, Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Današnje istražne aktivnosti sprovedene su u tri predmeta kodnih naziva Patriot, Memori i Pravda, sa ciljem rasvetljavanja krivičnih dela koruptivne prirode, na području FBiH, kao i krivičnog kriminala u vezi sa neovlašćenom trgovinom narkotika.

Tokom istražnih aktivnosti izvršen je pretres Ureda Predsednika FBiH u zgradi Predsedništva BiH, zatim Ureda Predsednika FBiH u Mostaru, u zgradi Vlade FBiH u Mostaru. Takođe, izvršen je pretres dela prostorija Federalnog ministarstva pravde u kojima se nalazi radni prostor Komisije za pomilovanje FBiH, kao i pretres više stanova na području FBiH.

Kako agencija Anadolija saznaje iz više izvora, u toku je akcija i na području Širokog Brijega, gde su predmet obrade kompanije iz vlasništva porodice Ivanković Lijanović, odnosno porodica zamenika premijera Federacije BiH Jerka Ivankovića Lijanovića. Akcija se dovodi u vezu sa sumnjivim deljenjem podsticaja u Federaciji BiH, kao i s aferom u Razvojnoj banci Federacije BiH.

Mladen Ivanković Lijanović, predsednik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) i suvlasnik kompanije ''Lijanović'', odbacio je informacije da su policijski istražitelji upali u kompaniju te porodice na Velikoj Glavici u Širokom Brijegu, javlja agencija Anadolija.

Suvlasnik spomenute kompanije je i Jerko Ivanković Lijanović, dopremijer Vlade Federacije BiH.

''Za sada još nisu došli'', rekao je uz osmeh Ivanković Lijanović.

Međutim, agenciji Anadolija je iz više izvora potvrđeno da je u toku pretres u kompaniji "Bernina" iz Širokog Brijega na čijem je čelu Blago Hrkač.

Spomenuta kompanija se nalazi u blizini sedišta firme ''Lijanovići''. Navodno je Budimir pomilovao sina vlasnika spomenute kompanije, što se dovodi u vezu i sa policijskim pretresom.

Agencija Anadolija je stupila u kontakt s predstavnicima kompanije "Bernina", ali tamo nisu hteli potvrditi, ali niti demantovati da je u toku policijski pretres.

''Ništa vam ne možemo reći'', rekla je službenica te kompanije.

Tri akcije hapšenja širom BiH

Iz Tužilaštva je medijima poslat dopis da, po nalogu Tužilaštva i Suda BiH, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH "obavljaju određene istražne aktivnosti" u zgradi Predsedništva BiH u Sarajevu i zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru.

"Cilj ovih istražnih aktivnosti jeste otkrivanje koruptivnih krivičnih dela čiji su počinioci najviši funkcioneri Federacije BiH", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

U kratkom saopštenju se ne precizira cilj akcije, ni protiv koga je usmerena, već da će o rezultatima pretresa javnost biti naknadno informisana.

Kako navodi portal Klks.ba, "istražne aktivnosti" se odnose na operativne akcije kodnih naziva "Memori", "Patriot" i "Pravda". Navedene aktivnosti se realizuju se uz asistenciju pripadnika OSA BiH, MUP-a RS, MUP-a KS, MUP-a HNK i MUP-a SBK.

Operativnim akcijama obuhvaćeno je više desetina osoba, koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih dela iz oblasti korupcije - podmićivanja i krivičnih dela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (KZ FBiH), kao i sa neovlašćenim prometom opojnih droga i organizovanim kriminalom (KZ BiH).

Pretresi se sprovode na većem broju lokacija na širem području BiH. Kako saznaje portal Kliks.ba, slučaj vode tužioci Oleg Čavka i Diana Kajmaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: