Nije kraj, uskoro opet kod Eštonove

Brisel -- U Briselu se uskoro očekuju nove runde dijaloga u kabinetu Ketrin Ešton, ovoga puta posvećene primeni sporazuma, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora.

Izvor: Tanjug
Podeli

Serija razgovora Beograda i Prištine prošle nedelje je okončana parafiranjem sporazuma o normalizaciji odnosa.

"Prevarili ste se ako ste mislili da je prošla runda (predsednika vlade Srbije) Ivice Dačića i (kosovskog premijera) Hašima Tačija kod Ketrin Ešton bila i poslednja", rekao je briselski diplomata dobro upućen u dosadašnji tok dijaloga.

On je objasnio da su u Briselu svesni toga da je pitanje primene sporazuma suviše složeno da bi se moglo rešiti isključivo na nivou radnih grupa i da će stoga biti neophodno da se dijalog nastavi na visokom političkom nivou.

Eštonova je sinoć, nakon sastanka Ministarskog saveta EU u Luksemburgu tokom koga je Evropska komisija preporučila da se sa Srbijom otvore pregovori sa EU, indirektno potvrdila ovu informaciju izjavom da i dalje stoji na raspolaganju učesnicima u dijalogu.

"Ponudila sam im da učestvujem ne samo u primeni sporazuma, već i u razvoju budućih odnosa", rekla je Eštonova na konferenciji za štampu.

Tanjugov izvor je rekao da je još rano da se govori o tome kada će u Briselu biti održana prva runda dijaloga o implementaciji, jer sporazum najpre treba da bude potvrđen u beogradskim i prištinskim institucijama, nakon čega se očekuju mnogi sastanci na ekspertskom nivou.

"Do juna ima još mnogo toga da se uradi", rekao je diplomata i podsetio da će Evropski savet, koji tada treba da usvoji preporuku Komisije o otvaranju pregovora sa Srbijom, odlučivati ne samo na osnovu onoga što su se dve strane dogovorile, već i na osnovu onoga što do tada bude primenjeno u praksi.

Kosovo

strana 1 od 129 idi na stranu