Rasmusen: NATO će podržati sporazum

Brisel -- Generalni sekretar NATO-a izjavio jutros da će NATO učiniti sve kako bi se implementirao sporazum Beograda i Prištine.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Rasmusen je takođe rekao i da ta alijansa podržava napore visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da se sporazum dve strane postigne.

"NATO podržava dijalog i spremni smo da odigramo svoju ulogu ukoliko dođe do sporazuma", rekao je Rasmusen na konferenciji za štampu u sedištu Alijanse.

On je, međutim, izbegao da odgovori na pitanje da li će NATO dati garancije da kosovska vojska ne zalazi u srpske opštine, što je jedan od ključnih zahteva beogradske delegacije u razgovorima s Prištinom, već je samo rekao da je "u stalnom kontaktu" sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton.

"EU i NATO usko sarađuju i koordiniraju svoje poteze", rekao je generalni sekretar, koji je sem toga izrazio nadu da će sporazum biti postignut "veoma brzo".

Generalni sekretar NATO rekao je da sprazum predstavlja korak napred.

"Sporazum predstavlja korak napred za regionalni mir i stabilnost i daje novi impuls za evroatlantsku integraciju regiona", napisao je on na svom Tviter nalogu.

Rasmusen je naveo da će "NATO nastaviti da obezbeđuje bezbednost na Ksoovu kao i dosad i da je spreman da podrži budući sporazum u okviru sadašnjeg mandata UN.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je NATO doprineo zaključivanju ovog, kako je rekao "istorijskog sporazuma".

Visoka predstavncia EU Ketrin Ešton saopštila je posle današnje, desete runde pregovora u Briselu da su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali sporazum.

Ona im je čestitala na rešenosti koju su pokazali proteklih meseci kao i na hrabrosti, istakavši da je sporazum za obe strane korak kojim se udaljavaju od prošlosti i približavaju Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu