Veterani traže ostavku Stazića

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara zatražio je od potpredsednika Sabora Nenada Stazića da podnese ostavku, jer je članove Štaba nazvao primitivnim šovinistima.

Izvor: B92

Subota, 30.03.2013.

21:37

Default images

Stazić je nedavno, na svečanoj sednici Istarske županije, rekao da to što je za Istru samorazumljiv standard kada je u pitanju upotrebu jezika i pisma italijanske manjine , predstavlja "neprihvatljiv zahtev za primitivne šovinističke mase udružene u kojekakve samozvane štabove kojima smeta dvojezičnost u Vukovaru".

"Hrvati su valjda jedini narod na svetu s čak tri pisma - latinicom, ćirilicom i glagoljicom, s tim da bi nepismene neznalice i ti savremeni varvari hteli da zabrane uporabu jednog od njih", rekao je Stazić.

On je izrazio uverenje da će vlada imati dovoljno odlučnosti da sprovede zakone.

Štab je u saopštenju naveo da je navikao na slična istupanja predstavnika hrvatskih vlasti.

"Tu je do sada prednjačio premijer Zoran Milanović, nazivajući rat građanskim, nazivajući Hrvatsku slučajnom državom, nazivajući branioce Vukovara ljudima bez hrabrosti i slično. Evo, sad smo dočekali i to da konačno i Nenad Stazić skoči na zadnje noge i ode korak dalje nazivajući nas šovinističkim masama, nepismenim neznalicama i savremenim varvarima", navodi se u saopštenju.

U Štabu kažu da "im je rukopis ovog njihovog specijalnog rata i te kako dobro poznat, jer je sličnim rukopisom napisan i Program SANU II", navodi se u saopštenju i dodaje da je "bezobraznom izjavom Nenad Stazić iskazao prezir prema svim hrvatskim braniocima i hrvatskom narodu koji je podneo golemu žrtvu u Domovinskom ratu".

Ukoliko Stazić ne podnese ostavku, u Štabu očekuju da protiv njega konskvence pokrene predsednika Sabora, javno osudi njegovo "šovinističko istupanje" i ogradi se od njega, navedeno je u saopštenju.

Vlada Hrvatske je najavila uvođenje srpskog jezika i ćirilice kao službenog pisma u Vukovar, shodno zakonu, koji je propisao da su manjinski jezik i pismo kao službeni u sredinama gde živi više od trećine pripadnika manjina.U Vukovaru je, prema najnovijem popisu, bilo blizu 35 odsto Srba.

Kako bi bili izbegnuti sukobi, vlada je s gradskim vlastima i predstavnicima Srba dogovorila da se ćirilica uvede početkom juna, posle lokalnih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: