Bez struje 100 romskih porodica

Kuršumlija -- Zbog velikih dugovanja za utrošenu električnu energiju, oko 100 romskih porodica u Kuršumliji ostalo je bez struje.

Izvor: Beta
Podeli

Uskoro će svim Romima biti isključena električna energija kazao je Beti koordinator za romska pitanja Boško Ajdinović u tom gradu na jugu Srbije.

U Kuršumliji živi oko 225 romskih porodica, a u proseku za utrošenu struju svaka porodica duguje od 200.000 do 700.000 dinara.

Ajdinović upozorava da su Romi iz Kuršumlije u veoma teškoj situaciji, jer je među njima oko 150 dece.

Kako kaže, ovi Romi nisu u mogućnosti da plate zaostali dug za struju, jer su 90 odsto njih korisnici Narodne kuhinje.

"Problem je, jer svi korisnici Narodne kuhinje imaju jedino taj jedan besplatni obrok dnevno i nemaju drugih prihoda. Oni nemaju novac da plate struju. Polovini njih je već isključena struja, a očekujemo da i svi ostali ostanu bez struje. Situacija je alarmantna, jer su u najtežoj situaciji deca. Takođe je gotovo 70 odsto Roma obolelo zbog nehigijenskih uslova za život", kazao je Ajdinović.

Inače, od 225 Roma u Kuršumliji, zaposleno je svega njih petoro.

Ajdinović kaže da se početkom prošle godine isto dogodilo i da je Elektrodistribucija iz Kuršumlije isključila struju celom romskom naselju, pa su se Romi peli na bandere i sami uključivali električnu energiju, kablovima koje su sprovodili sa bandera do svojih kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 177 idi na stranu