Povlače se opasno mleko i tunjevina

Zemlje regiona povlače velike količine mleka Dukat i Vindija zbog kancerogenog sastojka.Knežević:Nismo uvezli mleko iz Hrvatske,u mleku iz BiH nema aflatoksina.

Izvor: B92, Beta

Petak, 08.02.2013.

23:05

Default images

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede naredilo povlačenje i konzerve tunjevine “Rial”, zbog visokog nivoa histamina.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je za B92 da u Srbiju nije uvezeno mleko iz Hrvatske. Manja količina mleka uvezena je iz Bosne i Hercegovine i u njoj nije bilo aflatoksina, kaže on.

U Ministarstvu poljoprivrede narednu isporuku mlekare Dukat iz BiH očekuju u utorak i najavljuju da će biti redovno uzorkovana i ispitane na mikotoksine.

U Ministarstvu dodaju da se domaće mleko redovno kontroliše i da je potpuno ispravno, kao i da je pre mesec dana rađena i vanredna inspekcijska analiza.

Milan Prostran iz Privredne komore Srbije kaže da bi bilo očekivano da inspekcije pojačaju nadzor nad mlekom koje iz regiona ulazi u Srbiju.

„Treba veterinarske službe da pooštre kontrolu mleka i proizvoda od mleka koje ulaze u Srbiju. Da sve količine dodatno uzorkuju i daju na analizu, pored svih redovnih, na zdravstvenu ispravnost“, kaže Prostran.

S obzirom na to da je pre nekoliko meseci potvrđeno prisustvo aflatoksina u kukuruzu u Srbiji, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović očekuje da nadležni testiraju sva mleka na domaćem tržištu.

„Ministarstvo što mora da uradi da stvarno ispita kad su u pitanju mleko i mlečni proizvodi. Od ministarstva očekujemo da ne bude slepo i ne bude gluvo, i da ono što se dešava u zemljama u okruženju uradi i kod nas“, kaže Papović.

Trajno mleko dva proizvođača koje je povučeno zbog povećanog prisustva aflatoksina je uvozno, smatraju hrvatski mlekari, ističući da se njihovo mleko izvozi, a u Hrvatsku šalje mleko niskog kvaliteta.

Mato Mlinarić, predsednik Nezavisnih hrvatskih seljaka pozvao je resornog ministra Tihomira Jakovinu da domaće mleko obezbedi u školama i obdaništim, da bude pristupačno gradjanima, da se više ulaže u pasterizaciju i mlekomate kako bi Hrvati koristili domaće mleko.

"Naše mleko završava negde preko granice, a ovo djubre koje su juče povukli jedu naši ljudi", rekao je Mlinarić.

Mirko Katalenić, stočar iz Gudovca kod Bjelovara smatra da su krivi svi. "Koliko su krive mlekarske industrije, toliko je kriva i država. Uz njen blagoslov je uništeno mlekarstvo u Hrvatskoj i sad zavisimo o uvozu, i to ono što ne može proći u zemljama gde je proizvedeno", rekao je.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da će sa tržišta biti povučena pojedina pakovanja trajnog mleka "Dukat" i "Vindija" zbog sumnje na povećanu koncentraciju kancerogenog sastojka Aflatoksina M1, objavljeno je na portalu Index.hr.

Iz prodaje se povlači Vindijino trajno mleko s 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra s rokom upotrebe do 3. jula 2013, Vindijino UHT (homogenizovano i sterilizovano) mleko s 2,8 odsto mlečne masti, u pakovanju od jednog litra, s rokom upotrebe do 24. i 31. juni 2013. godine, Dukatovo trajno mleko s 2,8 odsto mečne masti, u pakovanju od pola litra, s rokom upotrebe do 24. maja 2013. godine kao i Dukatovo trajno mleko "Lagano jutro" s 2,8 odsto mlečne masti, u pakovanju od jednog litra, s rokom upotrebe do 25. aprila 2013. godine.

Nakon što su nalazom Hrvatskog veterinarskog instituta utvrđene koncentracije Aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih, uzorci mleka su poslati u specijalizovanu laboratoriju u Beču radi dodatne potvrde nalaza.

Rezultati tih nalaza biće poznati sredinom februara.

Aflatoksini su toksični i ubrajaju se u grupu najkancerogenijih poznatih supstanci, a inače su prirodni mikotoksini koje proizvode mnoge vrste gljiva Aspergillus.

Povlači se i falična tunjevina

Konzerve tunjevine “Rial”, za koju je u Hrvatskoj utvrđeno da ima visoki nivo histamina, ove godine nisu uvožene u Srbiju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Od proizvođača iz Tajlanda, koji proizvodi pomenutu tunjevinu, uvezena je jedino tuna u salamuri “K plus” - lot 11243, koja je u Srbiju ušla 25. januara ove godine i tada je kontrolom ustanovljeno da histamina nema, naveli su u ministarstvu.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede naredilo je povlačenje konzervi tunjevine "Rial", koju je trgovačka kompanija "Konzum" uvezla iz Tajlanda, zbog visokog nivoa histamina. Konzerve od 160 grama proizvedene su u oktobru 2012.

Kako su javili iz hrvatskog ministarstva, ta tunjevina predstavlja rizik za zdravlje potrošača, a naročito za osobe koje ne podnose histamin i proizvode od ribe, kao i za decu i trudnice, jer konzumacija može da dovede do nastanka akutnih alergijskih reakcija.

To nije prvi put da se konzerve tunjevine iz Tajlanda, uglavnom, zbog viška histamina, povlače sa hrvatskog tržišta.

"Konzum" je saopštio da je počeo da povlači sporni proizvod iz rafova prodavnica.

CG i BiH povlače "Dukat"

Najveći prodajni lanac u Crnoj Gori - Voli naložio je povlačenje iz svojih objekata mleko hrvatskog proizvođača "Dukat", nakon što je hrvatsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo da će sa tržišta biti povučena pojedina pakovanja trajnog mleka "Dukat" i "Vindija" zbog sumnje na povećanu koncentraciju kancerogenog sastojka Aflatoksina M1, objavila je danas podgorička "Pobjeda".

Inspektori su, kako navodi "Pobjeda", još sinoć krenuli u kontrolu tržišta kako bi uklonili kancerogeno mleko.

"Odmah po dobijanju informacija da UHT mleko Hrvatskih proizvođača mleka 'Dukat' i 'Vindija' može predstavljati rizik po zdravlje potrošača u Crnoj Gori, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja dalo je nalog da se stave van prometa proizvodi svih proizvodnih partija navedenih proizvođača, sve dok se ne izvrše dodatne labaratorijske analize uzorka", navodi list.

Inspektori Zdravstveno-sanitarne i Veterinarske inspekcija na terenu kontrolišu da li su ispoštovane preporuke Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja o povlačenju sa tržišta brendove mleka Vindija i Dukat.

Iz Uprave za inspekcijske poslove je saopšteo da inspektori uzimaju uzorke spornih partija mlijeka, koji će poslati u Centar za ekotoksikološka ispitivanja, javili su podgorički mediji.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za veterinarstvo danas su zabranili uvoz mleka hrvatskih proizvođača "Dukat" i "Vindija" u kojem je pronađen kancerogeni sastojak aflatoksin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: