Šta opozicija kaže o platformi

Lider DS Dragan Đilas kaže je da je platforma za KiM nerealna. Koštunica navodi da su platformom ponuđena rešenja. SVM podržava platformu, a LDP "teško".

Izvor: B92

Četvrtak, 20.12.2012.

15:26

Default images

"Na prvo čitanje dokumenta, on je populistički i nerealan i u sebi sadrži između ostalog i predlog za prekid tehničkog dijaloga sa EU, što bi značilo prekid evropskih integracija, i datum za pregovore bi bio dalji nego što je danas", ocenio je Đilas.

On je na konferenciji za novinare u sedištu DS rekao da, kada su u pitanju prava ljudi koji žive na KiM, u Srbiji je danas malo onih koji bi rekli da to što je navedeno u platformi na tu temu nije dobro za Srbe na Kosovu.

"Osnovni problem je što verujemo da je to nerealno", rekao je Đilas i dodao da će Predsedništvo DS detaljno analizirati dokument, član po član, i da će svoj stav izneti u javnost.

Đilas je ocenio i da Srbija danas ima dve politike prema Kosovu, jednu vodi predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a drugu Vlada Srbije.

On je napomenuo da je neophodno da se o ovako bitnim temama uradi sve kako bi se postigao što širi društveni konsenzus.

Đilas, koji se prvi od opozicionih lidera sastao s predsednikom Nikolićem, rekao je i da tekst platforme ima devet strana.

Lider LDP Čeodomir Jovanović izjavio je da ta stranka teško može da podrži platformu za Kosovo u obliku u kom je predstavljena, poručujući da ona mora da uvaži realnost i da katalonski ili model Republike Srpske nisu prihvatljivi za rešenje kosovskog pitanja.

Lider LDP je naglasio da je Ahtisarijev plan i dalje najbolje rešenje za Srbe sa Kosova, a da se pitanje priznavanja nezavisnosti treba ostaviti za neka druga vremena.

On je naveo da je predsedniku poručio: "Stigli smo do kraja, ovako dalje ne može."

Jovanović je dodao da platforma mora da odražava realnost i da ne sme da nas dovede u konfrontaciju sa međunarodnom zajednicom, ni sa Albancima sa Kosova "na koje smo upućeni".

Predsednik LDP je ocenio da je politika vlade "podmukla" i pozvao premijera da se izjasni i da rešenja za Kosovo donosi u okviru institucija a ne tako "što su isturili predsednika da donosi platformu", pitajući "na osnovu kojih ovlašćenja".

Lider DSS Vojislav Koštunica izjavio je da su nacrtom platforme o Kosovu i Metohiji predviđena rešenja kojima se uvode nove institucije i niz nadležnosti za autonomiju Srba na Kosovu ne i da se ne zasniva na planu "Ahtisari plus".

Koštunica je posle razgovora sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem o nacrtu platforme rekao da je katalonski model onaj koji se najčešće pominje u tom dokumentu i da je sigurno ne bi nazvao "Ahtisari plus" planom.

On je istakao da što se tiče DSS i eventualne podrške te stranke platformi, postoje dva pitanja o kojima mora da se dodatno razgovara.

"To je potreba da se jasno definiše ustavno-pravna veza Srbije i Kosova jer ovako ostaje pitanje da li je to autonomija Srba unutar autonomne pokrajine u sastavu Srbije ili unutar nezavisnog Kosova", rekao je Koštunica.

"Nije dovoljno samo reći da nećemo nikad priznati Kosovo već se to mora ustavno-pravno rešiti", kazao je Koštunica.

Savez vojvođanskih Mađara spreman je da podrži platformu o Kosovu, ukoliko ona uvažava realnost na terenu i da je usmerena ka izvlačenju maksimalno mogućeg za građane koji žive na Kosovu i Metohiji, izjavio je lider te stranke Ištvan Pastor.

Pastor je rekao da će SVM odluku o tome doneti nakon što prouči dokument.

"Suština platforme ide u tom pravcu. Ako se nakon čitanja to potvrdi mi smo spremni da je podržimo", poručio je Pastor ističući da nije imao priliku da pregleda platformu već samo da sasluša ono što je predsednik Tomislav Nikolićo njoj imao da kaže.

Pastor je poručio da je važno da se postigne nacionalni koncenzus po pitanju platforme i da se nakon postizanja tog dogovora ne tapka u mestu već da se ono što je dogovorene sprovodi.

"Osnovno pitanje je da li će ona biti moguća, sprovodljiva i da li će se susresti sa realnim mogućnostima", rekao je Pastor precizirajući da pre svega misli na odnos prema Prištini, kao i prema međunarodnoj zajednici koja se ne može posmatrati izvan te priče.

"Mislim da je veoma važno da imamo dokument koji ima ambiciju da se susreće sa realnim mogućnostima i rešenjima", rekao jePastor.

Prema njegovim rečima, važno je da se otkoči čitav sistem i "da nadalje ne budemo robovi tog pitanja, već da se suočimo sa realnošću i u okviru toga izvučemo maksimum mogućeg".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: