Zbog napetosti u Gazi zasedao SB UN

Njujork -- Savet bezbednosti UN sastao se noćas da bi razmotrio situaciju nakon izraelske vojne akcije u Gazi. Međutim, na sednici nije doneta nikakva odluka.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako prenosi AP, sastanak je reakcija na zahtev i pismo egipatskog ambasadora Mutaza Halila.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun saopštio je prethodno da je razgovarao sa egipatskim predsednikom Mohamedom Morsijem o "zabrinjavajućoj eskalaciji nasilja u južnom Izraelu i Gazi i potrebi da se to spreči".

Podsetimo, uži sastav izraelske vlade, zadužen za bezbednost, odobrio je noćas regrutovanje rezervista kako bi se proširila operacija u pojasu Gaze, nakon ubistva komandanta vojnog krila Hamasa Ahmeda al Džabarija u izraelskom vazdušom udaru.

Ubistvom Džabarija, posle četiri dana eskalacije nasilja na granici između Izraela i Gaze, obnovljena je politika ciljanih ubistava. Egipatski predsednik Mohamed Morsi danas je opozvao svog ambasadora u Izraelu nakon što je u izraelskom napadu ubijen vođa vojnih operacija Hamasa Ahmed Džabari.

Istovremeno, Morsi je naložio ministarstvu spoljnih poslova da pozove i protestuje kod izraelskog ambasadora u Kairu, a od Arapske lige je zatražio da sazove hitan sastanak šefova diplomatija.

Zamenik šefa Arapske lige Ahmed Ben Hili saopštio je da će se ministri sastati u subotu u Kairu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 312 idi na stranu