Grčki novinari ponovo štrajkuju

Grčki novinari stupili su u 24-časovni štrajk, u znak protesta zbog vladinih mera štednje koje će se negativno odraziti na njihovu zdravstvenu zaštitu.

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2012.

11:31

Default images

Zbog štrajka novinara ne emituje se televizijski i informativni program, a na internet sajtove ne postavljaju se nove vesti. Sutrašnje štampe neće biti na kioscima.

Istovremeno, poslanici grčkog parlamenta glasaće danas o nacrtu zakona o privatizaciji koji će, kako se procenjuje, biti prvi veliki test za vladajuću koaliciju.

Novi zakon daće vladi više ovlašćenja u privatizaciji javnih preduzeća. Međutim, zakonu se protive mnogi poslanici iz redova socijalista i Demokratske levice, dva mlađa partnera u vladi formiranoj nakon izbora u junu.

O nacrtu zakona glasaće se istog dana kada će ministar finansija Janis Sturnaras predstaviti novi nacrt državnog budžeta za 2013. godinu. Dva najveća sindikata u zemlji za večeras planiraju protest zbog mera štednje u budžetu.

Zakon o privatizaciji jedna je od reformi na koje se Grčka obavezala u okviru sporazuma sa međunarodnim kreditorima po kojem će ta zemlja dobiti milijarde dolara pomoći od drugih zemalja evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda, pod uslovom da sprovede mere štednje kako bi smanjila državni dug i budžetski deficit.

Grčka se od maja 2010. oslanja na stranu pomoć, bez koje ne bi mogla da plaća dugove i isplaćuje plate i penzije.

Vlada u Atini mesecima je pokušavala da postigne sporazum sa stranim kreditorima o novom paketu mera štednje za 2013-2014. vrednih 13,5 milijardi dolara. Ti pregovori otkrili su i pukotine u vladajućoj koaliciji, odnosno protivljenje Demokratske levice i socijalista.

Grčki premijer Antonis Samaras izjavio je juče da su pregovori završeni. Glasanje o sporazumu odloženo je za nedelju dana, a Samaras je upozorio da će u zemlji zavladati haos ako se on ne usvoji.

Novi paket meta štednje uslov je da Grčka dobije stranu pomoć vrednu 31 milijardi evra. Bez te pomoći, zemlja će do 16. novembra ostati bez svih rezervi novca, upozorio je Samaras.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: