CG: U kampanji protivnici i mediji

Izborna kampanja u Crnoj Gori bila je oštra, a vladajuća koalicija je u svoje političke protivnike svrstala i deo medija i neke nevladine organizacije.

Izvor: B92

Nedelja, 14.10.2012.

16:49

Default images

Ko je četnik, početnik, a ko je mafija - to su bile samo neke od tema u izbornoj kampanji u Crnoj Gori.

Ipak, specifično za ovu bilo je i to da je vladajuća koalicija u svoje političke protivnike svrstala i deo medija, nazivajući ih mafijom koja je stvorila nove opozicione koalicije i stranke.

“Cilj je bio da se diskredituje to što pišemo o korupciji, kriminalu, pljački resursa, nepoštenim privatizacijama, svemu što je loše u ovom društvu,” kaže Mihajlo Jovović iz podgoričkih “Vijesti”.

A praktično pored vrata “Vijesti” nalazi se redakcija državne Pobjede, koja se vlasnicima Vijesti naširoko bavi. Iako se sa njene naslovne strane može saznati i ko je od opozicionih lidera zapravo “miloševićevac”, a ko laže da je nov u politici, urednik Srđan Kusovac tvrdi da se ne radi o kampanji već o ulozi medija u društvu.

“Ja sam objavio u nekoliko navrata stvari koje se tiču teških kriminalnih radnji povezanih sa Pokretom za promjene. Nisam ja to uradio zato što mene plaća Milo Đukanović, nego zato što je to posao novinara. Niko do ove Pobijede to njima nije radio, i sada im je najlakše da kažu da smo plaćenici. To se samo nastavilo sa dolaskom Miodraga Lekića. On je izneo jednu notornu neistinu u jednoj TV emisiji i moj je posao bio da dam document,” kaže Kusovac.

Deo kampanje postale su i nevadine orgazacije, koje je vladajuća koalicija takođe stavila u red svojih protivnika. U Mreži za afirmaciju nevladinog sektora Vanje Ćalović, tvrde da su se u tom košu našli ukazujući na neregularnosti biračkih spiskova.

“Ove godine, kao nikada do sada, vođena je jedna negativna kampanja. MANS, i ne samo MANS, nego svako ko je pokušao da dovede u sumnju regularnost svega onoga što su bile pripreme za izbore je svrstan od koalicije DPS SDP u grupu koja se naziva državnim neprijateljima,” kaže Dejan Milovac iz MANS-a.

Zlatko Vujović iz Centra za monitoring i istraživanja objašnjava da se vlast, sigurna u novu izbornu pobedu, u jednom trenutku osetila ugroženom, na šta su uticali i vetrovi koji su duvali sa severa.

“Mislim da je osnovna poruka koju su Đukanović i DPS slali svojim aktivistima bila: nećemo da nam se dogodi DS. Jer, upravo na tom primeru uljuljkanosti na pozicijama i sigurnosti u pobedu na izborima, pa čak i onda kada je postojala pozicija za stvaranje koalicione vlasti, DPS je dodatno motivisala,” ocenjuje Zaltko Vujović iz CEMI-ja.

Ipak, kampanja u Crnoj Gori ima i svoju vedriju stranu, onu na internetu. Stripovi i šaljive fotografije lidera obeležili su onlajn kampanju iza kojih, zvanično, partije nisu stale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: