Vojvodina: Borićemo se za naših 7%

Glavna tema današnje sednice Skupštine Vojvodine bio je završni račun, ali je pitanje dana bilo šta će nova vlast uraditi nakon odluke USS o Vojvodini.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 20.09.2012.

07:05

Default images

Ipak, saznali smo da će rasprava na tu temu sačekati sledeću sednicu, tačnije 4. oktobar.

Poslanica LDP Judita Popović ocenila je da je zbog promena centralne vlasti u Srbiji sve lošiji položaj Vojvodine i upitala predstavnike Vlade da li je rešenje za poboljšanje položaja Vojvodine stvaranje političkog konsenzusa za promenu Ustava.

Predsednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da će pokrajinska vlada pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom Srbije ukoliko Vojvodini budu uskraćeni Ustavom zagarantovanih najmanje sedam odsto republičkog budžeta.

Ukoliko amandmani opozicije u Skupštini Srbije ne budu prihvaćeni, pokrajinska vlada pokrenuće postupak pred Ustavnim sudom Srbije, rekao je Pajtić novinarima za vreme sednice skupštine Vojvodine.

"Očekujemo da Ustavni sud zaštiti ustavnost i zakonitost na taj način što neće dozvoliti da se donose zakoni koji su očigledno u suprotnosti sa Ustavom Srbije", istakao je Pajtić.

On je napomenuo da Predlog izmena i dopuna zakona o budžetskom sistemu "krije zamku kojom se pokušava da se omer budžeta u odnosu na koji se računa sedam odsto definiše na protivustavni način". Pajtić je objasnio da predlagači izmene zakona pokušavaju da tih sedam odsto koje po Ustavu pripadaju Vojvodini definišu u odnosu samo na poreske prihode koji ulaze u republički budžet, a ne u odnosu na ceo budžet. U Ustavu jasno stoji, dodao je Pajtić, da se minimum od sedam procenata budžeta koji pripada Vojvodini računa na ukupan budžet republike Srbije.

Povodom izveštaja o izvršenju prošlogodišnjeg pokrajinskog budžeta, Pajtić je ocenio da je on bio razvojni i štedljiv. Investirano je u otvaranje novih radnih mesta u pokrajini, tako da je danas 6.000 nezaposlenih manje nego pre godinu dana.

Pajtić je naveo da je zahvaljujući prošlogodišnjem budžetu Vojvodine izgrađena nova toplana u Somboru i nova zgrada dečje poliklinike u Novom Sadu kao i niz drugih objekata u zdravstu i obrazovanju.

Budžet je bio razvojni i štedljiv jer oko 60 odsto predviđenog deficita govori o tome koliko je pokrajinska administracija bila štedljiva i doprinela da ukupan budžetski deficit bude manji.

Pajtić je istakao i da je ovaj završni račun prošlogodišnjeg budžeta pokazatelj toga zbog čega su građani Vojvodine i na proteklim izborima dali poverenje pokrajinskoj vlasti.

U raspravi o izvršenju lanjskog budžeta Vojvodine poslanici opozicije su ocenili da njegovo trošenje nije bilo transparentno kao i da se uglavnom odlučivalo po uskostranačkom nahođenju prilikom njegovog trošenja. SNS traži da inicijativa za izmene Zakona o nadležnostima pokrajine potekne iz Skupštine Vojvodine, a ne da to bude rešavano u "kuloarskim ogradama i kanalima bilo kojih političkih stranaka", rekao je šef poslaničke grupe SNS u pokrajinskom parlamentu Igor Mirović.

Mirović je, u toku sednice Skupštine Vojvodine, rekao novinarima da bi predstavnici svih političkih partija u pokrajinskom parlamentu u okvirima Ustava Srbije, a imajući u vidu osporene odredbe Zakona o nadležnostima pokrajine, trebalo da utvrde put kojim Vojvodina treba da ide kada je reč o ostvarivanju njenih prava.

Umesto takvog načina, rekao je Mirović, sada predsednik pokrajinske vlade i potpredsednik DS Bojan Pajtić "nudi razgovore" o tom pitanju s predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem.


Takav način nije pravi okvir za predstavljanje narodne volje, istakao je Mirović, i dodao da je partijska država iza nas, a Ustavni sud povodom nadležnosti pokrajine jasno potvrdio da "partijska država Vojvodina više ne može da egzistira".

Povodom problema nastalog u vezi sa sedam odsto republičkog budžeta, koje po Ustavu treba da pripadne Vojvodini, Mirović je kazao da se mora utvrditi mehanizam kojim će precizno biti definisisano ostvarivanje prihoda i načina realizovanja rashoda AP Vojvodine, što mora biti uneto u Zakon o nadležnostima pokrajine.

Taj mehanizam mora biti jasan, precizan i transparentan, a ne kao što je do sada bilo "krov za pokrivanje nelogičnosti i zloupotreba u toj oblasti".

U skupštinskoj raspravi o izvršenju prošlogodišnjeg budžeta Mirović je istakao da je SNS protiv tog predloga, jer je bilo dosta zloupotreba u ostvarivanju javnih sredstava, kao i nedozvoljenog političkog uticaja u toj oblasti.

On je kazao da Vojvodina u proteklih 12 godina nije imala nijedan značajniji razvojni projekat, nego da su sredstva, kako je rekao, trošena po partijskom principu za uglavnom neuspešne lokalne projekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: