Deca ne idu u pozorište i ne čitaju

Istraživanja sporovedena među 1085 petnaestogidišnjaka iz 18 šabačkih škola pokazala su da u pozorište uopšte ne ide njih 59 odsto, ne čita 23 procenta.

Izvor: B92

Subota, 30.06.2012.

23:42

Default images

Anonimna anketa je pokazala da čak 20 odsto dece ne uči uopšte.

Uglavnom cene materijalne vrednosti, mali broj ima idole a ono koji imaju, ugledaju se na estradne zvezde.

Kada je započela istraživanje pedagog Biljana Drobnjak nije mogla zamisliti da će većina šabačkih petnaestogošnjaka na pitanje ko im je idol u anonimnoj anketi odmah iza roditelja navesti estradne zvezde i to Seku Aleksić i Jelenu Karleušu. Možda je odgovor upravo u nastavku ankete:

"59 procenata ne ide uopšte u pozorište, 22,23 odsto uopste ne čita, najviše cene novac, firmiranu garderobu, automobile, marke lap top računara i slično", kaže Biljana Drobnjak.

Više od 80 odsto na Fejsbuku provodi po dva sata dnevno a Biljani je često bio problem da razume njihov način komunikacije.

"Koriste skraćenice – “nznm” – ne znam, ja bi umesto ja bih", kaže Drobnjak.

Medju anketiranim petaestogodišnjacima najviše je vrlo dobrih. Upravo u tim godinama više od 30 odsto njih puši, pije alkohol i stupa u seksualne odnose. Oko 37 odsto devojčica dnevno gleda televiziju dva sata, i to uglavnom serije. Do 5 knjiga godišnje pročita tek 44 odsto, a mnogi ne čitaju ni lektiru:

"Na internetu imate stranice ne samo sa prepričanom lektirom i analizom, nego čak postoje i sajtovi na kojima su pročitana i snimljena književna dela i oni mogu samo da slušaju", kaže Stanka El Rabadi, nastavnik srpskog jezika i književnosti.

Neka od ovih pitanja postavili smo šabačkim gimnazijalcima, ovoga puta javno:

"Poslednje smo gledali “Natalija i gusari”, kaže Uroš Vasić

"Uglavnom čitam romane i tinejdžerske knjige", kaže Kristina Jadranović

"Meni su pokazali primeri iz života da se više cene materijalne vrednosti iako bi trebalo da bude obrnuto", kaže Damjan Ćurčić

"Roditelji, u njima vidim svog idola", kaže Aleknsandar Lazarević

"Na Fejsbuku u porseku provodim dva do tri sata", kaže Dimitrije Vasić

Iako nije bilo medju ponudjenim odgovorima, čak njih 20 odsto dopisalo je da ne uči uopše. Postavlja se pitanje, na kome je najveća odgovornost:

"Moj stav kao roditelja je da je najveća odgovornost na porodici pošto su sva deca nečija deca i nepotrebno je da se krijemo iza bilo koga drugog", kaže Siniša Mozetić, nastavnik matematike.

Slede ostale institucije – raspored nije bitan.

Šta bi na sve ovo rekao Jevrem Obrenović možemo samo da pretpostavimo imajući u vidu da je on pre dva veka u Šabac doneo prvi klavir, zaposlio nastavnike muzike i sopstvenim sredstvima sagradio školu. Neko je, čini se, zakazao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: