BNS za pomirenje u Sandžaku

Novi Pazar -- U Novom Pazaru je održana osnivačka skupština Bošnjačke narodne stranke, čiji je lider bivši član SDP i sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu Mujo Muković.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je poručio simpatizerima, članstvu, ali i eventualnim političkim oponetima da će se BNS zalagati za unutarbošnjačko pomirenje u Sandžaku, pre svega u Islamskoj zajednici, ali i ozbiljnije političko delovanje sa više međusobnog uvažavanja.

Muković je na konferenciji za novinare istakao da će BNS kritikovati aktuelnu vlast, jer nije uspela da reši probleme sa kojima se suočavaju sandžačke opštine.

Lider BNS-a tvrdi da je reč o političkoj opciji koja će u budućnosti biti relevantan politički faktor i da bez nje neće moći da bude formirana vlast ni u jednoj sandžačkoj opštini.

On je izrazio zadovoljstvo održavanjem osnivačke skupštine i istovremeno se izvinio prisutnima zbog, kako je rekao, pritisaka tokom proteklih dana zbog kojih im je onemogućeno da se ona održi u hotelu "Tadž", kako je ranije bilo planirano.

Kao bivši visoki funkcioner i osnivač Ljajićeve SDP, Muković je u jednom trenutku napravio lapsus rekavši da će "Sandžačka par….", ali se brzo i ispavio istakavši da će BNS biti otvorena za pripadnike drugiih naroda i narodnosti, ukoliko oni prihvataju program stranke, ali i za saradnju sa velikim partijama na nivou Srbije.

Upitan da prokomentariše medijske spekulacije da DS predloži Ljajića za premijera, Muković je rekao da DS ima pravo da odredi stragegiju svog delovanja i kampanje.

Ipak, on je dodao da ga pominjanje Dragana Đilasa i Vuka Jeremića ne čudi, jer su oni, kako je rekao, članovi te stranke, ali da ga pomalo čudi da će DS za premijera predložiti i Ljajića s obzirom na to da on to nije.

"Čudi me da ga DS tretira kao da je njihov član, jer poslednjih dana je Ljajić više puta izjavljivao da pregovara gotovo sa svim strankama o mogućim koalicijama", kazao je Muković, dodavši da sva trojica poseduju dugogodišnje političko iskustvo.

Komentarišući da je BNS 12. politička partija u Sandžaku, Muković je rekao da je to tačno, ali da je od 12 stranaka aktivno tek nekoliko.

Što se tiče odnosa prema Islamskoj zajednici, on je rekao da se uvek zalagao za jedinstvenu versku zajednicu i da nikada nije mogao da opravda čin formiranja paralelne verske strukture.

Muković je, međutim, dodao da ne veruje da će do izbora doći do ujedinjenja dve opcije. Najavio je da će se, nakon izbora, i sam založiti da do tog ujedinjenja dođe, bez obzira na to da li će to biti i dalje turska ili inicijativa nekog drugog.

On je, naime, uveren da su podele unutar islamske zajednice bile generator i svih drugih podela zbog kojih je nastao niz paralelnih institucija u Sandžaku.

Muković je u februaru prošle godine podneo ostavku na mesto državnog sekretara, kao i na sve stranačke funkcije u SDP-u nezadovoljan kadrovskom poliitkom koju u toj stranci vodi Rasim Ljajić.

Politika

strana 1 od 116 idi na stranu