Ima li ozbiljnih podela u DS-u?

Analitičar Vladimir Goati smatra da poslednja dešavanja na GO DS koja su procurela u javnost mogu biti ozbiljan znak podele u rukovodećem jezgru DS-a.

Izvor: B92

Utorak, 13.12.2011.

19:57

Default images

Predsednik Transparentnosti Srbija podseća da su se i ranije kritike na račun Vuka Jeremića završavale bez posledica po šefa diplomatije. Pitanje je da li će sada kola slomiti na njemu, što ne bi bilo dobro, jer pošteno govoreći, nije samo on odgovoran. Jeremić je samo najvidljiviji i najviše percipiran kao „hardlajner“, odnosno pripadnik tvrde linije, kaže Goati.

Na sednici GO DS u nedelju, zamenik predsednika DS Dragan Đilas je izjavio da odgovornost za za to što Srbija 9. decembra nije dobila status kandidata za EU snose i u Ministarstvu inostranih poslova i u Ministarstvu za KIM. Đilas je to rekao osvrćući se na ostavku koju je zbog neuspeha u Briselu dao potpredsednik vlade Božidar đelić.

Goati smatra da ova situacija u DS-u može da bude startni pucanj za unutarstranačke obračune, što bi demokrate pred izbore trebalo po svaku cenu da izbegnu.

"Pred izbornu kampanju i za vreme nje obično i počinje izbacivanje partijskog prljavog veša. To se nikada ne završava dobro za partiju, koja sama sebe stavi u središte tih omiljenih tema javnosti. Ne znam šta će nadalje biti, ali ovo jeste prvi javni ozbiljan znak podele u tom rukovodećem jezgru, odnosno u vrhu elite DS", navodi Goati za Danas.

Upitan šta će se unutar DS dešavati posle izbora, on ocenjuje da će biti nove „podele karata“.

"Sada nije uputno menjati ljude, jer se bliže izbori. Kakvi god da budu izborni rezultati i šta god se desi sa statusom kandidata za EU, sledi preraspodela uloga, gde će neki izbiti u prvi plan, a neki će biti tiho povučeni. Za to su idealna zvučna mesta i mesta ambasadora, zaključuje Vladimir Goati. Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je da u DS ne postoji nikakav sukob i da je normalno da ljudi različito misle.

Međutim, list Danas prenosi da je na sednici GO DS u nedelju predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović bio mnogo eksplicitniji od Dragana Đilasa u kritikama na račun Vuka Jeremića.

List naovdi da se Mićunović i Jeremić već duže vreme potpuno razilaze po svim strateškim pitanjima spoljne politike Srbije, posebno kada je reč o odnosu prema Nesvrstanima i rešavanu statusa Kosova. Mićunović je u više navrata i javno kritikovao neke Jeremićeve odluke, poput neodlaska na dodelu Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou, prošle godine.

Tadić: Ni po koju cenu sa naprednjacima

Danas navodi i da je predsednik DS Boris Tadić zauzeo je čvrst stav da posle narednih izbora ni po koju cenu neće biti koalicije sa SNS, čak ni na lokalnom nivou. Tadić je to navodno poručio članovima Glavnog odbora DS u delu zatvorenom za javnost.

Sagovornici lista navode da je samo Tadić na sednici govorio o terminu izbora i da će navodno on lično odlučiti kada će izbori biti raspisani.

„Izbori će biti kad ja odlučim“, prenose sagovornici Danasa reči predsednika pri čemu su istovremeno naveli i da će termin izbora zavisiti od usvajanja budžeta za 2012. godinu. Kako su objasnili, vladajuća koalicija u skupštini ima tanku većinu. U slučaju da ne bude problema oko izglasavanja budžeta, što se planira krajem decembra, izbori će biti održani, kako je i najavljivano, krajem aprila ili početkom maja. Međutim, ukoliko bude ozbiljnih problema sa poslaničkom većinom, „na primer ako SPO ili SVM ne budu glasali za budžet“, izbori će biti raspisani pre proleća, ocenjuju Danasovi izvori iz GO DS.

Oni dodaju i da je Tadićeva poruka o praktično zabrani koalicije s naprednjacima bila u velikoj meri usmerena ka lokalnim odborima demokrata, „koji bi iz predsednikove poruke morali da shvate da ni po cenu opstanka na vlasti ne smeju da prave postizborne koalicije sa SNS“.

Kako su Danasu izjavili članovi GO DS, koji su hteli da ostanu anonimni, zamenik predsednika demokrata i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas složio se s ovim Tadićevim rečima, i ocenio da je na lokalnom nivou, ukoliko to bude neophodno, „časnije ući s radikalima u koaliciju“ nego s naprednjacima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: