Eštonova:Iran nek dokaže da grešimo

Moskva -- Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozvala je Iran da dokaže da nemaju i ne prave nuklearno oružje.

Izvor: Tanjug
Podeli

Eštonova je izjavila da i "dalje čeka" da Iran predloži način da se dokaže pred Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i svetom da ne traga za nuklearnim oružjem.

"Još čekamo", poručila je ona.

U razgovorima sa Iranom početkom godine šest globalnih sila ponudilo je "niz ideja za načine na koje bi Teheran mogao da se kreće napred zajedno sa svima nama i pokaže Agenciji da je ozbiljan u odustajanju od traženja nuklearnog oružja i da teži civilnom atomskom programu", rekla je Eštonova.

Nacrt rezolucije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o Iranu o kome su šest svetskih sila postigle sporazum trebalo bi sutra da se nađe pred Savetom guvernera IAEA.

Svetske sile su prevazišle podele donošenjem rezolucije u kojoj se izražava "duboka i povećana zabrinutost" zbog iranskog nuklearnog programa.

U rezoluciji se, međutim, ne daje rok Iranu da odgovori, što je učinjeno, prema oceni AFP, kako bi razvejale sumnje Kine i Rusije.

Umesto toga, od šefa IAEA Jukija Amana se traži da u martu izvesti Savet guvernera o tome u kojoj meri Teheran rezoluciju primenjuje.

U rezoluciji, koju bi 35-člani Savet trebalo da odobri, ističe se da je "ključno za Iran i Agenciju da intenziviraju dijalog".

Amano je u, međuvremenu, predložio posetu Islamskoj Republici kako bi se razjasnila sporna pitanja iz najnovijeg izveštaja IAEA, u kome se ta agencija do sada najviše približila tome da optuži Iran da nastoji da razvije nuklearno oružje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 925 idi na stranu