Jeremić: Srbiji kradu identitet

Pariz -- Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić poručio na Generalnoj konferenciji Uneska da manastiri i crkve SPC ne mogu pripadati tzv. "Republici Kosovo".

Izvor: Tanjug
Podeli

"U ovoj organizaciji od nas se očekuje da štitimo i negujemo kulturne identitete koje imamo, ne da budemo saučesnici u politizovanim pokušajima da se kreiraju novi", poručio je Jeremić na konferenciji, koja se održava u Parizu, i dodao da će Srbija kao članica Uneska pojačati napore za zaštitu kulturnih dobara širom planete.

To se, kako je istakao, najdirektnije tiče i Srbije i to u njenoj južnoj pokrajini, gde se nalaze četiri mesta na listi ugroženih spomenika pod zaštitom Unesko, za čiju je zaštitu odgovorna Srbija kao država.

"Želeo bih da pozdravim statusno neutralni rad Uneska na Kosovu. Želeli bismo takođe da zahvalimo zemljama donatorima na pomoći u konzerviranju i obnavljanju srpske baštine pod veoma komplikovanim okolnostima", rekao je Jeremić.

On je ocenio da je u postkonfliktnom okruženju, poštovanje identiteta svih preduslov za pomirenje, dok isključivanje ili negiranje nečijeg identiteta to onemogućava.

Nažalost, napomenuo je, neki pogrešno veruju da će takav pristup pomoći utvrđivanju njihovih političkih odluka, ali jedini rezultat toga je da je "Srbija postala meta sistematske krađe identiteta," a "to mora prestati", upozorio je šef srpske diplomatije.

"Svi znaju da se Srbi i Albanci ne slažu oko konačnog statusa Kosova. Ali da budem jasan: Unesko nije forum za širenje političkih sporova direktno ili preko zastupnika", ukazao je Jeremić i pozvao članice da podrže kandidaturu Srbije za mesto u Komitetu Uneska za svetsku baštinu.

Kosovo

Odlaže se sednica o Kosovu

Beograd -- Sednica Skupštine najavljena za 2. novembar, na kojoj bi trebalo da se razmatra vladin izveštaj o situaciji na Kosovu, biće odložena za dan-dva, potvrđeno B92.

Kosovo ponedeljak 31.10. 15:25 Komentara: 19
strana 1 od 135 idi na stranu