Uhvaćeni u krijumčarenju minerala

Carinici na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija, u saradnji s graničnom policijom, sprečili krijumčarenje 840 prirodnih minerala i 149 antikvitetnih predmeta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

16:41

Default images

Kako se navodi u saopštenju Uprave carina, carinici su detaljnom kontrolom autobusa "Lasta", koji je saobraćao na liniji Geteborg - Beograd, pronašli skrivene ispod sedišta tri putne torbe u kojima je bilo 149 antikviteta uvijenih u kuhinjske krpe.

Kao vlasnik se javio putnik, srpski državljanin A.N., koji je, kao i svi ostali rekao da ima samo lični prtljag.
Protiv njega je, kako je saopšteno, pokrenut prekršajni postupak, a minerali su privremeno zadržani.

Među antikvitetima je bilo nakita, escajga, novčića, šoljica, svećnjaka i drugih predmeta, a nakon stručne procene biće potvrđeno da li su stari više od stotinu godina, kako na nekima piše, i da li je reč o srebrnini, pozlati i slonovači, kako se za sada osnovano sumnja.

Protiv vozača B.L. iz Beograda je, kako je saopšteno, pokrenut prekršajni postupak, a predmeti su zadržani zbog veštačenja.

Takođe, prilikom detaljne kontrole autobusa, koji saobraća na redovnoj liniji Štutgart - Beograd, na ulaznoj strani graničnog prelaza Kelebija, carinici su, u prtljažniku, u tri putne torbe pronašli 840 obrađenih i neobrađenih minerala, čija će vrednost biti naknadno utvrđena ekspertskom analizom.

Torbe su bile pune uglavnom neobrađenih minerala - celesita, rubina, citrina, ametista. Među njima je pronađena i izvesna količina obrađenih minerala, u obliku ogrlica, narukvica i privezaka od ćilibara i malahita, kao i figurica od malahita, gorskog kristala, labradorita i dimljenog kvarca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: