Dobrovoljci pokreću bitku za bebe

U Srbiji već duže vreme nema dovoljno inkubatora, a veliki broj postojećih je zastareo. O ovom gorućem problemu se malo govori. Zato Fond B92 kreće u akciju.

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2011.

12:35

Default images

Naime, veliki broj inkubatora je star i po 40 godina, do rezervnih delova je jako teško doći, a to sve čini redovno servisiranje gotovo neizvodljivim. Zastarela oprema ne samo što ne pruža prevremeno rođenim bebama adekvatnu negu, već dodatno otežava njihovu ionako tešku borbu za život.

Smrtnost novorođenčadi teške do 999 grama u Srbiji iznosi 60%, dok je u EU i SAD 15%. Pod ovakvim okolnostima u pitanje je dovedeno osnovno ljudsko pravo – pravo na život. Zdravstvenim institucijama u Srbiji je, da bi zaštitile to pravo, potrebno 100 novih, savremenih inkubatora.

Zato Fond B92 od prvog septembra pokreće akciju pod nazivom „Bitka za bebe“ čiji je cilj prikupljanje sredstava za kupovinu 100 novih inkubatora.
Za razliku od konvencionalnih kampanja, u kojima fizička i pravna lica kao donatori ne stoje u direktnoj vezi, cilj ove kampanje je da motiviše pojedince da na sajtu www.bitkazabebe.rs glasaju za kompanije za koje veruju da će donirati inkubatore.

Na taj način pojedinci biraju svoje predstavnike iz sveta privrede i zajedno sa njima formiraju široki front u borbi za doniranje 100 novih inkubatora.

Pripreme za ovu akciju su već uveliko u toku.

U proteklih nekoliko dana, dobrovoljci iz Crvenog krsta i graffiti majstori su na dozvoljenim mestima lepili plakate i ispisivali poruke sa pozivom na akciju u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

U narednim danima te aktivnosti biće dodatno intenzivirane, a već od sutra „Bitka za bebe“ počinje i na televiziji, radiju, u štampi i na internetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: