Video-nadzor u Kragujevcu

Savet za bezbednost grada Kragujevca najavio je 2006. godine da će biti uveden video-nadzor, ali ni pet godina kasnije ovaj projekat nije realizovan.

Izvor: B92

Subota, 23.04.2011.

13:22

Default images

Predstavnici grada i policije kažu da je ova priča nedavno ponovo postala aktuelna. Ipak, još nije izvesno kada će biti i sprovedena u delo.

Iako je svojevremeno bilo reči o tome da je gradu hitno potrebno 29 kamera za najfrekventnije raskrsnice i ulice, nadzor danas imaju samo kragujevačke škole i vrtići.

Budući da se najviše saobraćajnih prekršaja događa upravo na raskrsnicama, danonoćno praćenje saobraćaja nesavesnim vozačima će zadati glavobolje, dok ga saobraćajci priželjkuju, jer bi im znatno olakšalo posao.

Komandir saobraćajne policije u tom gradu Dejan Radović navodi da saobraćajna policija ima problem sa dokazivanjem prekršaja.

"Postojanje video-zapisa doprinelo bi i lakšem dokazivanju učinjenog saobraćajnog prekršaja, odnosno krivice samog počinioca", rekao je Radović.

Priča o video-nadzoru u Kragujevcu stara je pet godina, a za to vreme u više navrata je najavljivano da će u to ime iz gradske kase biti izdvojeno i do 18 miliona dinara.

Načelnik kragujevačke policije Ivan Đorović kaže da i u drugim gradovima ove sisteme finansira lokalna samouprava, budući da se u njihove budžete vraća trećina naplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje.

Na primeru Kragujevca, on kaže da je to oko 20 miliona dinara godišnje, dok je, kako kaže, za izradu sistema kamera potrebna polovina tog iznosa.

"Video-nadzor je već uradilo dosta gradova u Srbiji i njihova iskustva su zaista pozitivna u svakom smislu i jednostavno je to je nešto što mislim da grad ove veličine i ove teritorije kao što je Kragujevac mora da ima, a to je nešto što se u Evropi podrazumeva", rekao je Đorović.

Predstavnici grada kažu da sredstva od kazni za prekršaje koriste za saobraćajnu infrastrukturu i signalizaciju, a da ih je u realizaciji ovog poduhvata pored besparice omela i i želja da video-nadzor bude urađen kvalitetnije, uz Geografsko-informacioni centar, čija je izrada u međuvremenu stala.

Član Gradskog veća zadužen za komunalnu privredu Zoran Jovanović kaže da će, iako nije planirano budžetom za ovu godinu, predstavnici grada razmotriti uvođenje bezbednosnih kamera, za koje postoji i projektna dokumentacija.

"Mi ćemo pokušati da taj projekat revidiramo, odnosno da vidimo kolika je njegova validnost u ovom trenutku, a iza toga, kada vidimo da li je to tako kako nam treba, saberemo koliko to košta i vidimo sa koje pozicije taj novac da obezbedimo. Deo novca će biti iskorišćen od naplate kazni, a deo mora da ide iz gradskog budžeta", rekao je Jovanović.

Kako B92 saznaje, kamere će, između ostalog, biti postavljene na kružnom toku na kome se nalazi Đurđevdanski krst i duž čitavog Lepeničkog bulevara.

U kragujevačkoj policiji tvrde da, osim što bi uveo red u saobraćaj, ovakav sistem nadzora bi doprineo i opštoj bezbednost u gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: