Libija najavljuje odmazdu

Ministarstvo odbrane Libije najavilo odmazdu ukoliko dođe do vojne intervencije u toj zemlji, nakon usvajanja rezolucije SB UN o zabrani letova nad Libijom.

Izvor: B92, Beta

Petak, 18.03.2011.

07:45

Default images

Savet bezbednosti UN usvojio je u četvrtak uveče rezoluciju, kojom se uvodi zabrana letova nad Libijom i odobrio sve mere za zaštitu civila.

Libijski vođa Moamer Gadafi izjavio je na državnoj televiziji da će "pretvoriti u pakao živote svakoga ko krene na Libiju".

Saif al-Islam Gadafi, sin libijskog vođe, izjavio je da se Libija ne plaši rezolucije Ujedinjenih nacija kojom je uvedena zona zabranjenog leta nad Libijom i odobreni vazdušni udari, javljaju danas svetski mediji.

"Mi smo u našoj zemlji sa našim narodom. I ne plašimo se", rekao je Gadafijev sin iz Tripolija za američku televizijsku mrežu ABC.

"Krenite! Mi se ne plašimo... Nećete pomoći narodu ako bombardujete Libiju da biste ubili Libijce. Uništavate našu zemlju. Niko time nije zadovoljan", rekao je Saif Gadafi.

Libijsko ministarstvo odbrane je upozorilo da će u slučaju bilo kakve vojne akcije protiv te zemlje uslediti brza odmazda - čak izvan granica Libije.

"Svaka strana vojna intervencija protiv Libije izložiće opasnosti celokupan vazdušni i pomorski saobraćaj u Mediteranu i civilni i vojni objekti biće na meti libijskog protivnapada", navedeno je u saopštenju ministarstva.

Libijski lider Moamer el Gadafi je nešto ranije najavio i napad bez milosti na pobunjeničko uporište Bengazi. U audio poruci emitovanoj na državnoj televiziji, Gadafi je rekao da će državne snage u četvrtak uveče napasti Bengazi. "Odluka je doneta. Spremite se, dolazimo večeras", rekao je on.

On je, takođe, obećao oprost svim pobunjenicima koji se predaju.

"Mi ćemo loviti izdajnike Bengazija", poručio je je Gadafi i nastavio u sličnom tonu: "Završićemo sa ovom predstavom. Uništite njihova utvrđenja, nemajte milosti, svet mora da vidi da je Bengazi slobodan."

Pobunjenici su "iskoristili begunce iz zatvora, kriminalce i ubice i dali im oružje da bi im pomogli u izdaji protiv vlasti", kazao je Gadafi.

Oni "crpe svoju snagu iz laži, ne treba ih štedeti, treba ih loviti u svokom kvartu, svakoj ulici i svakoj kući. Oni koji predaju oružje ne treba da strepe", rekao je on.

"Oslobodio sam Bengazi sa svojim pištoljem (1. septembra 1969), Bengazi me neće izdati", uveren je libijski lider.

"Nećemo ustupiti ni pedalj naše zemlje, nećemo prepustiti Bengazi nekolicini izdajnika", poruka je Moamera Gadafija.

Revolt protiv režima Moamera Gadafija, koji je na vlasti već 42 godine, počeo je sredinom februara. Bengazi je sedište tranzicionog Nacionalnog saveta, koji je vladajuće telo osnovano od pobunjenika.

Iz Libije izbeglo 300.000 ljudi

Iz Libije je od početka sukoba između vojske libijskog vođe Moamera Gadafija i opozicionih snaga pre više od mesec dana izbeglo 300.000 ljudi i to je jedna od najvećih humanitarnih evakuacija u istoriji, saopštili su UNHCR i Međunarodna organizacija za migraciju (IOM).

Iz te zemlje svakodnevno odlazi između 1.500 do 2.500 ljudi, izjavila je portparolka UNHCR Melisa Fleming, prenele su agencije.

U početku su iz Libije bežali uglavnom strani radnici, ali u poslednje vreme iz te zemlje odlazi sve više Libijaca, pa je tako u sredu granicu prešlo oko 1.490 libijskih državljana, naveo je UNHCR.

Više od 50.000 stranih radnika, koji su pobegli iz Libije i do sada su boravili u kampovima na granici Tunisa i Egipta, vratili su se kućama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: