I u Omanu sukobi na protestima

U omanskom gradu Sohar ponovo su izbili sukobi između demonstranata i policije, dan pošto je u neredima poginula najmanje jedna osoba.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2011.

18:43

Default images

Nekoliko stotina demonstranata napalo je policijsku stanicu u Soharu, više od 200 kilometara severozapadno od omanske prestonice Maskata.

Na to je policija odgovorila upotrebom suzavca, a za sada nema izveštaja o žrtvama.

Demonstranti zahtevaju povećanje zaposlenosti i političke reforme, ali insistiraju da ne žele da zbace s vlasti sultana Kabusa bin Saida, koji je na čelu države od 1970.

Danas su nastavili da blokiraju puteve oko Sohara, uprkos najavi vlasti da će biti obezbeđeni novi poslovi, da će nezaposleni dobiti dodatnu pomoć i da će izabrano savetodavno veće imati više ovlašćenja.

Oko 700 demonstranata blokiralo je prilaz gradskoj luci, drugoj po veličini u zemlji, preneo je AFP.

Jedan bezbednosni zvaničnik je rekao da je policija juče ubila dve osobe i pet ranila kada je upotrebila gumene metke i suzavac protiv demonstranata, koji tvrde da ima više žrtava.

Portparol vlade, koga je citirala državna novinska agencija ONA, izjavio je danas da je ubijena samo jedna osoba, a isto je rekao i ministar zdravlja Ahmed al-Saedi za televiziju Al Džazira, dodajući da je druga osoba, pogođena u stomak, preživela.

Nemiri su počeli u subotu veče, a demonstranti su zapalili nekoliko vladinih zgrada i kuću guvernera u Soharu.

Oman leži na strateški značajnom Hormuškom prolazu, koji povezuje Omanski i Persijski zaliv kroz koji se prevozi veliki deo svetske nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: