Svedoci o brutalnostima u Zvorniku

Zaštićeni svedoci koji su preživeli zločine u Zvorniku 1992. opisali su, na suđenju trojici optuženih, kako su zarobljeni muslimani maltretirani i ubijani.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.11.2010.

17:38

Default images

Svedoci su optuženog Darka Jankovića Puftu označili kao jednog od glavnih egzekutora.

Svedoci pod pseudonimima jedan, dva i tri preživeli su zločin u Domu kulture u Čelopeku i detaljno pred Odejlenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu ispričali kako su ih pripadnici paravojnih formacija svakodnevno mučili, terali na seksualne odnose, ubijali...

"Na Bajram su ušli 'Repić', 'Zoks', 'Toro', 'Lopov', 'Bosanac', 'Pufta' i još dosta vojnika koje tada nisam poznavao. Posle tuče koja je trajala blizu dva sata, naredili su da se izdvoje očevi i sinovi. Naredili su da se popnu na binu, skinu odeću i terali ih na seksualne odnose", posvedočio je svedok pod pseudonimom jedan.

Za to vreme, (pokojni Duško Vučkovi ć( zvani) Repić je pucao po zarobljenicima iz malokalibarske puške, kazao je svedok, navodeći da je video kako je ubijen Fikret Janjević, kao i Šaban Bilkić, kome je Pufta zario nož u srce.

Svedok je rekao da je Pufta Šabanu opsovao "mater tursku" pošto je davao znake života, nakon čega ga je Repić nožem "dokrajčio".

Na isti način, kako je posvedočio on, Pufta je ubio još jednog zarobljenika, a jednog je zaklao.

On je ispričao da je nekoliko dana posle Bajrama, Pufta jednom starijem čoveku na bini rekao da skine pantalone i da mu je, kada se skinuo, odsekao polni organ.

Jednom od zatvorenih je, kako je posvedočio, odsekao uvo, dvojici po jedan prst, nekima je polomio ruke, i nožem "crtao" krst po čelu.

"Tukli su nas s čim su stigli - od palice, puške, pendreka, gvozdenih cevi, lanaca... Terali su nas da pevamo, da se tučemo međusobno", posvedočio je svedok, navodeći da je Pufta hodao po njima dok su ležali na podu.

Svedok pod pseudonimom tri je opisujući Jankovićevo iživljavanje nad zatvorenim civilima upitao: "Ima li taj čovek imalo ljudskosti u sebi?"

Darko Janković je uhapšen ove godine i pripojen je postupku koji se od septembra 2007. godine vodi protiv Saše Ćilerdžića i Gorana Savića za nečovečno postupanje i zločine počinjene na lokalitetima Ciglana, Ekonomija i u Domu kulture u Čelopeku.

Jankoviću se na teret stavljaju ubistva više osoba u Domu kulture u Čelopeku, kao i ubistvo dve osobe u Ciglani - Envera Dautovića i Ismeta Čirka, koje je po optužnici, povredio nožem, dok se Saviću na teret stavlja jedno ubistvo.

Za zločine u Zvorniku pravosnažno je na 13 godina osuđen Dragan Slavković, na devet godina Ivan Korać, na tri Siniša Filipović, dok je Dragutin Dragićević oslobođen optužbi. Oni su po optužnici bili pripadnici jedinica "Žute ose" i "Pivarski".

Prvostepeno su nedavno, zbog nesprečavanja zločina paravojnih formacija, deportacija i mučenja zarobljenika osuđeni na šest godina nekadašnji predsednik "privremene vlade" Zvornika Branko Grujić, a na 15 tadašnji komandant Štaba Teritorijalne odbrane Zvornika Branko Popović.

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu vodi se još jedan odvojen postupak protiv petorice optuženih za zločine u zvorničkoj opštini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: