HR: Protest desnice ispred Novosti

Desničarska Autohtona - Hrvatska stranka prava (HSP) protestovala je ispred redakcije nedeljnika "Novosti" koji izdaje Srpsko narodno vijeće (SNV).

Izvor: B92

Subota, 30.10.2010.

18:01

Default images

Pisanje nedeljnika i politika SNV-a, po mišljenju demonstranata, stvaraju veliku Srbiju u Hrvatskoj i obnavljaju Jugoslaviju.

Posle zakletve da će spaliti svaki primerak "Novosti" na koji naiđu, "pravaši" su zapalili zastavu bivše Jugoslavije s petokrakom kao "poruku svima koji bi obnavljali" nekadašnju državu.

Pred zgradom se uz prisustvo policajaca skupilo tridesetak ljudi, među kojima i žena i dece koji su nosili hrvatske zastave od kojih neke zabranjene, i transparente s natpisima "Vukovar", "Škabrnja" i "HDZ-SDSS antihrvatska koalicija zla i obnove četništva".

U obraćanju prisutnima šef stranke Dražen Keleminec naglasio je da se u Hrvatskoj ponovo javlja velika Srbija i obnavlja Jugoslavija, a da Srbi u Hrvatskoj "imaju veća prava od Hrvata", među kojima "i pravo na govor mržnje i vređanje rata i hrvatskih branitelja".

"SNV i Novosti se finansiraju sa 1,64 miliona evra, podižu se četnički spomenici u pomen na četnički ustanak 1941. u Srbu, a branioci s malim penzijama gladuju", rekao je Keleminec i dodao da Hrvatsku ne vodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) nego SNV i Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS).

Nedavnu smenu urednika Rade Dragojevića novim urednikom Ivicom Đikićem, Keleminec je nazvao farsom nakon koje će se nastaviti “ista antihrvatska politika“ i pozvao na ukidanje "Novosti" i prestanak finansiranja SNV-a.

"Onima koji su u ratu na četničkoj strani ratovali protiv Hrvatske i posle se vratili, obnavljaju kuće, daju stanovi i isplaćuju penzije", rekao je vođa Autohtone HSP.

Keleminec je dodao da je i Evropska unija uputila ultimatum Hrvatskoj da mora da vrati i zbrine sve Srbe, od stanova do penzija, umesto da ih natera da plate ratnu odštetu Hrvatskoj koja se obnovila sama bez tuđe pomoći.

Rekavši da "Jovica Josipović (predsednik Hrvatske) poziva (predsednika Srbije) Borisa Tadića i (predsednika SDSS) Vojislava Stanimirovića na Ovčaru", Keleminec je rekao da "pravaši ne žele da se žrtvama klanjaju oni koji su ih pobili".

Keleminec se, takođe, usprotivio ulasku Hrvatske u EU, koju je nazvao novom "tamnicom naroda".

Stjepan Benc iz Hrvatskog nacionalnog fronta govorio je o teškom položaju veterana "koji su se borili iz ideala, dok su političari koji su svi isti, bili crveni ili plavi, krali fabrike i kupovali i gradili kuće".

Benc je, uz poruku da "treba zaustaviti srpsku i četničku propagandu", naglasio da treba zaustaviti finansiranje nacionalnih manjina "jer Hrvati u Srbiji imaju manja prava od njih".

Govoreći o samoubistvima veterana u Hrvatskoj, Benc ih je pozvao "da više ne dižu ruke na sebe, već da, kad bude trebalo, dignu pušku na neprijatelje Hrvatske".

Za razliku od prošlog protesta pred zgradom Srpskog kulturnog društva (SKD) "Prosvjeta", demonstranti nisu palili "Novosti".

"Novosti" su na udaru desničarskih stranaka i veteranskih udruženja pošto su krajem septembra, izveštavajući o nesreći dva aviona hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, objavile naslovnicu s dve letelice i porukom "Oba su pala", što su neki shvatili kao vređanje tekovina rata.

Poruku "Oba su pala" upotrebio je, prema televizijskim snimcima, jedan hrvatski vojnik 1991. kada su kod Šibenika oborena dva MIG-a 21, ratnog vazduhoplovstva ondašnje Jugoslovenske narodne armije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: