Poslanici ponovo u klupama

Beograd -- Poslanici se posle dva meseca ponovo okupljaju u skupštini. Na dnevnom redu je popunjavanje odbora novim članovima.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Slično kao i školarci i poslanici se posle dva meseca pauze vraćaju u svoje klupe.

U četvrtak se na vanrednoj sednici popunjavaju skupštinski odbori tako da imaju najmanje 17 članova, kako to novi poslovnik nalaže. A redovno jesenje zasedanje počinje 4.oktobra.

"Utvrđen je dnevni red sa pet tačaka. Od značaja za evropske integracije i uređenje unutrašnjeg prostora. Prvi je zakon o budžetu tj. o fiskalnoj odgovornosti, pa zakon o zaštiti potrošača, o akreditaciji i o plovnim objektima“, objašnjava sekretar Skupštine Veljko Odalović.

Sekretar skupštine kaže da će se raditi naporno i neprekidno. Poslanike čekaju 63 zakonska predloga Vlade. U Skupštini kažu da su i do sada bili vredni i da, uprkos utisku javnosti da poslanici ništa ne rade, podaci pokazuju da je drugačije.

U 2010. godini poslanici su usvojili 151 zakon i izmenu zakona, 18 odluka i 8 ostalih akata.

Prekid prenosa na RTS-u

RTS saopštila je da će prekinuti prenose sednica Skupštine Srbije ako se ne postigne dogovor o rokovima za plaćanje više od tri miliona evra duga za dve godine televizijskih prenosa sednica parlamenta.

"Upravni odbor, poslovodstvo i sindikat Javnog servisa Srbije očekuje u toku sledeće nedelje sastanak sa predstavnicima Narodne skupštine Srbije kako bi se dogovorili o rokovima za plaćanje duga od 3,3 miliona evra za dvogodišnje TV prenose zasedanja", saopštio je RTS.

Kako bi sve, bar s tehničke strane, funkcionisalo besprekorno, u sveže očišćenoj sali proveravaju se sistemi za glasanje i mikrofoni.

Prethodna dva meseca, koliko je trajala pauza u zasedanjima, sala je bila prazna i tiha i nije bilo poslanika da u njoj raspravljaju o zakonima. Međutim, u zgradi Skupštine se prethodna dva meseca radilo uglavnom na renoviranju.

Skupštinska biblioteka je renovirana, zatim je osposobljena sala za ugošćavanje stranih delegacija. Takođe, skupština je opremila još jednu salu za sednice sa elektronskim glasanjem.

"Trafo je od 1967, bilo je problema sa strujom i u toku prolećnog zasedanja. Radili smo na osposobljavanju dve sale za glasanje, elektronsko, i meri vreme govora, kako predlaže poslovnik“, kaže Odalović.

Dva meseca pauze nisu bila dovoljna da se rekonstruiše fasada, očiste bronzane statue, a zbog radova na fasadi neće se uključivati ni dekorativna rasveta za koju su instalacije postavljene.

Kada u ponedeljak garda stane mirno i oglasi se himna, poslanici će na plenarno zasedanje prolaziti kroz građevinske skele.

strana 1 od 99 idi na stranu