Dogovori o mitingu opozicije

Deo opozicionih stranaka najavljuje miting posle sednice UN, zakazane za 9. septembar, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o srpskoj rezoluciji o Kosovu.

Izvor: B92

Utorak, 31.08.2010.

14:56

Default images

Do zasedanja Generalne skupštine UN ostalo je još devet dana, a još se ne zna da li će se Rezolucija koju je Srbija podnela menjati.

I dok državni zvaničnici navode da su spremni na kompomis i razgovore sa Briselom i Vašingtonom, opozicija u slučaju neuspeha u UN najavljuje zahtev za smenu ministra inostranih poslova Vuka Jeremića i proteste.

Šta bi za Srbiju značio kompromis kada je u pitanju Rezolucija o Kosovu - u ovom trenuku nije jasno.

Državni zavničnici jedan za drugim ponavljaju da je Srbija je spremna na kompormis, ali niko ne neprecizira u čemu bi se taj kompromis sastojao.

Za sada znamo šta nećemo, a to je da ni direktno ni indirektno nećemo priznati nezavisnost Kosova.

Iako je do Generalne skupštine ostalo devet dana, u Vladi navode da još uvek ima vremena za promenu rezolucije.

Opozicija sa nestrpljenjem očekuje Generalnu skupštinu UN. Naprednjaci navode da će od ishoda u Njujorku zavisiti njihovi dalji koraci.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić najavljuje da će u slučaju poraza Srbije u UN opozicija organizovati mintig.

Ilić: Ako nema rezultata - tražimo izbore

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da će miting biti organizovan sa Srpskom naprednom strankom i nekim manjim strankama, a da će se sa DSS još razgovarati.

Dogovori o organizaciji, kako najavljuje Ilić, počeće sutra.

"Nismo hteli da pravimo miting dok ne prođe procedura u Ujedinjenim nacijama", kaže Ilić.

"Pustili smo ih neka rade kako god hoće, ali tražimo rezultat. Ako nema rezultata, tražimo izbore", rekao je Velimir Ilić.

"Rezoluciju o Kosovu i Metohiji neko želi da napiše napolju i da samo pro forme prođe kroz procedure i pojavi se pred UN", smatra on.

"Nismo bili za to. Vladi smo dali podršku za ono što je tražila, želeli smo da izađe sa maksimalnom podrškom u UN, ali oni su obećali da će omogućiti većinu da ta rezolucija bude podržana", naveo je Ilić.

SNS: Inicijative u slučaju neuspeha u UN

Srpska napredna stranka je saopštila da će njen odnos prema vladajućoj većini zavisiti od ishoda glasanja o srpskoj rezoluciji o Kosovu i Metohiji u Ujedinjenim nacijama. Ako neizmenjena rezolucija dobije podršku u UN, čestitaćemo im, a ukoliko se to ne dogoditi, tražićemo odgovornost za vođenje politike koja udaljava Kosovo i Metohiju od Srbije, izjavio je zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić.

On je naveo da će u slučaju neuspeha srpske rezolucije u UN, SNS u parlamentu tražiti ostavku ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića i drugih ministara i da će pokrenuti niz inicijativa, ali nije naveo o čemu se konkretno radi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: