Susreti Drucasa, Tačija i Sejdijua

Grčka je spremna da pomaže razne forme saradnje Kosova i Srbije, poručio je u Prištini zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Dimitris Drucas.

Izvor: FoNet, Beta

Subota, 31.07.2010.

18:06

Default images

Drucas je iz Beograda otputovao u Prištinu, gde se sastao s premijerom Kosova Hašimom Tačijem i predsednikom Fatmirom Sejdijuom.

"Verujemo da Grčka ima posebnu ulogu u razgovorima Prištine i Beograda", rekao je Drucas na zajedničkoj konferenciji za novinare s kosovskim premijerom.

"Mi smo deo regiona i mislimo da možemo da odigramo ovu ulogu, naravno uzimajući u obzir i posledice i odgovornosti", izjavio je Dimitris Drucas.

Upitan o mogućnosti da Grčka prizna Kosovo posle mišljenja Međunarodnog suda pravde, Drucas je rekao da svaka država samostalno odlučuje o tome.

"Najvažnije je da se radi na integraciji zapadnog Balkana u Evropsku uniju", rekao je zamenik grčkog ministra i naveo da Grčka želi da pomogne u ostvarenju tog cilja.

Drucas je rekao i da je budućnost zapadnog Balkana u EU, kao i da je uveren da Grčka može da odigra posebnu ulogu u tom procesu.

“Naša glavna poruka Beogradu i Prištini je da svi moramo da vidimo budućnost u EU. Grčka može i hoće da odigra posebnu ulogu u ovom procesu“, rekao je Drucas.

“Lično prijateljstvo Jorgosa Papandreua sa predsednikom Tadićem i premijerom Tačijem može doprineti otvorenom dijalogu između dve strane, što je i naš cilj“, naveo je on.

Govoreći o sporu Makedonije i Grčke oko imena te bivše jugoslovenske republike, Drucas je rekao da se nada da će se ovaj problem uskoro rešiti.

Tači za "međudržavnu saradnju sa Srbijom"

Premijer Kosova Hašim Tači ponovio je stav da se sa Srbijom može razgovarati, ali ne o "unutrašnjim pitanjima Kosova".

"Očekujemo međudržavnu saradnju sa Srbijom, ali ni u kakvim okolnostima neće biti razgovora o unutrašnjim pitanjima Kosova", rekao je Tači.

Tači je ponovio da je odluka Međunarodnog suda pravde veoma značajna za Kosovo, ali i za region, te da je sa Srbijom spreman da razgovara na nivou dve nezavisne države.

Tači je rekao i da Kosovo želi da doprinese stabilnosti regiona. Govoreći o saradnji sa Grčkom, kosovski premijer je rekao da postoji saradnja u mnogim oblastima.

"Imamo bilateralnu saradnju u mnogim oblastima koja daje rezultate i za konsolidaciju Kosova. Razgovarali smo o temama bilateralnog interesa, ali i o regionalnoj saradnji u duhu evropskih integracija", rekao je Tači.

Tokom posete Prištini, Drucas se sastao i sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: