Beograd 2011. dočekuje nesvrstane

U septembru 2011. Beograd će biti domaćin skupa povodom 50. godišnjice od održavanja prvog sastanka Pokreta nesvrstanih.

Izvor: B92

Petak, 30.07.2010.

14:34

Default images

Na sastanku Koordinacionog biroa Pokreta nesvrstanih, na čijem se forumu noćas obratio šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić, odlučeno je da se naredne godine održe dva jubilarna skupa.

Prvi skup biće održan u maju 2011. godine u Indoneziji, a drugi u septembru u Beogradu.

O nivou na kojem će biti održan skup u Beogradu biće odlučeno septembra ove godine na sledećem sastanku Koordinacionog biroa, rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima.

Očekuje se, međutim, da sastanak bude na nivou šefova država i vlada.

Nakon obraćanja šefa srpske diplomatije, koji je predložio da jedan od skupova u sklopu obeležavanja 50 godina od prvog sastanka bude u Beogradu, o predlogu se povela diskusija, a njega su, između ostalog, podržali: Alžir, Maroko, Indonezija, Indija, Kuba, Jamajka, predstavnici Palestinske uprave, Egipat i Vijetnam.

Jedina zemlja koja je pokazala uzdržanost bila je Malezija, ali je predsedavajući Koordinacionog biroa, iz Egipta, ipak odlučio da se 50-godišnjica od prvog sastanka Pokreta održi na ovaj način.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je, obraćajući se na forumu ove organizacije, istakao da sve zemlje treba da budu ponosne na rezultate rada Pokreta nesvrstanih.

On je ukazao na ogroman doprinos Pokreta u promovisanju pravičnog ekonomskog napretka, okončanju Hladnog rata, ali i promenama u parametrima globalnog upravljanja.

Beograd je, kako je podvukao Jeremić, "grad koji simbolizuje početak Pokreta nesvrstanih", dodavši da bi održavanje jednog od događaja, u okviru obeležavanja 50. godišnjice od Prvog samita, u Beogradu dalo dodatni podsticaj promovisanju osnovnih principa Pokreta.

"Moja zemlja je ponosna na ulogu koju je odigrala u istoriji Pokreta. Mi želimo da nastavimo našu vezu za nesvrstanim prijateljima još puno, puno decenija", rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je poručio da Srbija veruje da međunarodna stabilnost i napredak ne mogu da se uspostave bez stavova većine u svetskoj porodici naroda, koju predstavlja Pokret nesvrstanih.

"Zbog toga će Srbija strateški da nastavi da sledi brižljivo osmišljenu, uravnoteženu i aktivnu spoljnu politiku, koja u sastavnom delu uključuje jačanje i produbljivanje naših veza sa zemljama članicama Pokreta nesvrstanih", zaključio je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: