VS bez regruta, dobre i loše strane

Beograd -- Srbija poslednja u regionu ukida služenje vojske, mada takva vojna obaveza postoji u Rusiji, pa i najbogatijoj državi Evrope - Nemačkoj, piše "Politika".

Izvor: Politika
Podeli

Od 1. januara 2011. godine Vojska Srbije će godišnje primati do 2.000 regruta koji dobrovoljno žele da služe, dok će ostalo biti profesionalni vojnici.

Ministarstvo odbrane pripremilo je Nacrt odluke o ukidanju vojnog roka po kome će decembarska klasa biti poslednja koja će se pozivati na služenje vojnog roka. Nacrt odluke biće prosleđen Skupštini na usvajanje.

General u penziji Božidar Delić misli da je to apsolutno pogrešna i nepromišljena odluka. "Rusija ima strahovito velike potencijale, ali organizuje posebnu promociju vojnog roka i daje razne olakšice za regrute", kaže on.

"Profesionalna vojska jeste efikasna, ali ko sebi može to da priušti? Srbiji je najviše odgovarala poluprofesionalna vojska, da određene službe budu potpuno profesionalizovane, tamo gde se zahteva visoka obučenost i rad sa sofisticiranom tehnikom", kaže on.

Istoričar Bojan Dimitrijević kaže da je vojni rok doživeo svoj kolaps tokom 90-ih godina prošlog veka, jer sve manje ljudi želi da provede određeno vreme u vojsci. "Ne bih Srbiju dovodio u paralelu ni sa jednom od država kao što su Nemačka, Grčka, koje nisu prošle ratne događaje tokom 90-ih", smatra on.

"Ključno pitanje je šta država želi i za šta ta vojska služi. Ako služi da čuva vojne objekte i da se smenjuje na ivici Kopnene zone bezbednosti, onda to može i vojska današnjeg tipa. Ali, ako se želi u ozbiljne vojne misije u inostranstvu, onda je za to bolja profesionalna vojska", smatra Dimitrijević.

Urednik Evroatlantske revije Danijel Šunter kaže da je odluka apsolutno u trendu savremenih tokova i nije nimalo nepromišljena. "Mi smo poslednja država na području bivše Jugoslavije koja uvodi profesionalnu vojsku. Srbija nema nikakvu potrebu da ima ročnu vojsku", kaže on.

"Oružane snage danas zahtevaju dobro pripremljene, uvežbane i uigrane pojedince. Za to nije dovoljno ni šest, ni devet, ni 12 meseci. Moraju stalno da se doobučavaju, da pohađaju kurseve i da se dodatno obrazuju da bi mogli da odgovore zadacima savremene vojske". kaže Šunter za "Politiku".

Info

Hajder krio 45 miliona evra

Beč -- Bivši lider austrijske ekstremne desnice i guverner Koruške Jerg Hajder, koji je 2008. poginuo u saobraćajnoj nesreći, krio je u Lihtenštajnu 45 miliona evra.

Svet subota 31.07. 20:16 Komentara: 9

Obuzdan deo požara u Kaliforniji

Palmdejl, Kalifornija -- Vatrogasne ekipe su danas uspele da suzbiju požar koji je zahvatio nenaseljene, severne krajeve okruga Los Anđeles u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Svet subota 31.07. 20:00 Komentara: 0
strana 1 od 910 idi na stranu