Presretači smanjuju broj udesa

Beograd -- U prvih šest meseci 2010. policijski presretači na putevima otkrili 3.000 prekršilaca, od kojih je čak 2.500 vozilo brže od dozvoljene brzine.

Izvor: B92, FoNet
Podeli

U saobraćajnoj policiji kažu da je zahvaljujući presretačima smanjen broj najtežih prekršaja na autoputu kroz Srbiju i na Ibarskoj magistrali, jer imaju veliku preventivnu ulogu.

Vozila presretači opremljena su kamerama koje snimaju iza i ispred vozila i sve prekršaje video dokumentuju. Policija vozača zaustavi tek kad sve snimi i onda mu predoči snimak.

Kamere u presretačima mogu i da zumiraju tako da se vide i registarske tablice vozila u prekršaju, lice vozača, koliko je ljudi u automobilu i šta rade.

"Kada završimo kompletno snimanje, kada možemo da dokažemo prekršaj i pregledamo ga, tada možemo iz neobeleženog vozila policije da se transformišemo u obeleženo, da uključimo rotaciona svetla i zvučne signale", kaže Milan Petrov iz Uprave saobraćajne policije.

Tada se na zadnjem delu presretača na srpskom, nemačkom i engleskom jeziku ispisuje naredba da se vozilo zaustavi.

Neretko se posebno na Ibarskoj magistrali i kod Subotice i Vranja, dešava da vozila prekršaj prave pretičući preko pune linije upravo policijski presretač ili kolonu u kojoj se on nalazi.

"Više bi uloga presretača mogao navesti u preventivnoj formi, nego u represivnoj. Mislim da je mnogo veći efekat naša sama pojava na terenu. To da li ćemo kazniti neku grupu prekršioca. Mislim da se oni vrlo brzo obaveste o tome i imamo veliki efekata u preventivnom smislu", kaže Petrov.

Vozači se preko blogova i foruma na internetu obaveštavaju o kretanju presretača. Čim saznaju da su presretači na nekoj deonici, odmah poštuju saobraćajne propise, tako da je na tim područjima bilo manje najtežih udesa i prekršaja.

Info

Hajder krio 45 miliona evra

Beč -- Bivši lider austrijske ekstremne desnice i guverner Koruške Jerg Hajder, koji je 2008. poginuo u saobraćajnoj nesreći, krio je u Lihtenštajnu 45 miliona evra.

Svet subota 31.07. 20:16 Komentara: 9

Obuzdan deo požara u Kaliforniji

Palmdejl, Kalifornija -- Vatrogasne ekipe su danas uspele da suzbiju požar koji je zahvatio nenaseljene, severne krajeve okruga Los Anđeles u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Svet subota 31.07. 20:00 Komentara: 0
strana 1 od 910 idi na stranu