USS dobio obrazloženja o sudijama

Ustavnom sudu Srbije prispelo je prvih 11 pojedinačnih odluka VSS o prestanku dužnosti sudija, u kojima su navedeni individualizovani razlozi za njihov neizbor.

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2010.

19:39

Default images

Odluke istovetne sadržine dostavljene su i neizabranim sudijama, objavljeno je na Internet sajtu Ustavnog suda.

Iz navedenog proizilazi, kako je saopšteno, da je VSS počeo da postupa po stavovima koje je Ustavni sud usvojio 25. marta, odnosno stavovima izraženim u odluci Ustavnog suda od 28. maja kojom je usvojena žalba neizabranog sudije Zorana Saveljića.

Ustavni sud je saopštio da su se, saglasno tome, stekli uslovi da nastavi dalji postupak po žalbama neizabranih sudija kojima su dostavljene pojedinačne odluke.

Ustavni sud očekuje da će u najkraćem roku VSS dostaviti pojedinačne odluke svim ostalim neizabranim sudijama.

Prema saopštenju objavljenom na sajtu, Ustavni sud, takođe, očekuje da će to isto učiniti Državno veće tužilaca kada su u pitanju neizabrani zamenici Javnog tužilastva.

Ustavnom sudu Srbije je do kraja februara stiglo 827 ustavnih žalbi i 33 žalbe ranijih sudija i zamenika javnih tužilaca, koji nisu ponovo izabrani na opštem izboru decembra 2009. godine, a jedan broj ustavnih žalbi podneli su i oni koji su prvi put konkurisali na ove dužnosti.

Prvom odlukom kojom je usvojio žalbu neizabranog sudije Saveljića, Ustavni sud je naložio VSS da u roku od 30 dana od dana prijema odluke Suda, ponovo odluči o njegovoj prijavi za izbor na stalnu sudijsku funkciju u Apelacionom sudu u Nišu i Višem sudu u Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: