Vasić: Važni transkripti

Beograd -- Transkripti razgovora Biljane Kajganić i Dejana Milenkovića Bagzija važni su za rasvetljavanje političke pozadine ubistva Zorana Đinđića, smatra Miloš Vasić.

Izvor: B92
Podeli

Bivši načelnik UBPOK-a Boro Banjac je rekao pre dva dana za B92 da u nadležnim institucijama postoje transkripti razgovora između Kajganićeve i Milenkovića.

Do danas nema odgovora na pitanje gde su transkripti razgovora tada odbeglog pripadnika zemunskog klana i njegove advokatice.

Novinar Miloš Vasić je te transkripte objavio u “Vremenu” još 2004. U njima se navodi da je Kajganićeva, u dogovoru sa Draganom Jočićem i Radetom Bulatovićem, nagovarala Bagzija da lažno optuži Ljubišu Buhu Čumeta za ubistvo Momira Gavrilovića, operativca Državne bezbednosti.

Vasić smatra da su transkripti važni za rasvetljavanje političke pozadine ubistva premijera Srbije.

“Ključ političke pozadine ubistva Zorana Đinđića počinje od ubistva Momira Gavrilovića, pa se nastavlja preko pobune Crvenih beretki i dalje. Njima je bilo užasno bitno da Čumeta iskompromituju do te mere da kao svedok saradnik, s kojim u tom trenutku su pregovori trajali onoliko dugo, da ga iskompromituju potpuno ili čak i da ga uklone”, ocenjuje on.

“Jer i sam Bagzi u jednom trenutku kaže da mu je nuđeno da ga spreme u Grčkoj u nekakva ambulantna kola, pa da ga kao lažnog bolesnika donesu negde. Onda je shvatio da to ne zvuči baš najhigijenskije i odlučio je radije da se preda”, podseća Vasić.

On smatra i da nije bilo volje da se rasvetli politička pozadina ubistva premijera.

“Mislim da nije postojala volja, ja mislim da Zoran Đinđić svima njima najmiliji kao draga uspomena", kaže Vasić.

strana 1 od 933 idi na stranu