Josipović: Tadić želi prijateljstvo

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio da u izjavama srpskog predsednika Borisa Tadića prepoznaje želju za prijateljstvom i "saniranjem strašnih stvari".

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

23:54

Default images

Josipović je naglasio da je u interesu Hrvatske da počne rešavanje odnose sa Srbijom.

"Ne možemo da vratimo mrtve, ali možemo da izgradimo novo poverenje i optimizam", rekao je Josipović u "Dnevniku plus" na hrvatskoj državnoj televiziji.

"Lakše je pronaći izgovor, a mnogo teže pružiti ruku pomirenja, započeti konstruktivni dijalog i dovršiti ga", istakao je hrvatski predsednik, komentarišući odnose Hrvatske i Srbije.

Hrvatski predsednik je ponovio da je uveren da će srpski predsednik Tadić posetiti Ovčaru i pokloniti se žrtvama stradalim na tom mestu, kao što se on poklonio žrtvama zločina sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, preneli su hrvatski mediji.

Josipović je naglasio da, uprkos mnogim otvorenim pitanjima u odnosima dveju zemalja, Hrvatska ima nesumnjiv interes da počne da sređuje odnose sa Srbijom.

Hrvatski predsednik, koji je posetio Republiku Srpsku, rekao je da je tokom posete mestima stradanja Srba, Hrvata i Bošnjaka, koja je obišao zajedno s premijerom i predsednikom RS Miloradom Dodikom i Rajkom Kuzmanovićem i predsednikom Stranke demokratske akcije Sulejmanom Tihićem, "na licima onih koji su u ratovima izgubili porodice ili bili proterani, video nadu da situacija može biti bolja".

On je dodao da smatra da nije realna ideja da sve zemlje jugoistočne Evrope zajedno uđu u Evropsku uniju, ali da regionalna saradnja predstavlja veliku pomoć na tom putu.

"Jasno je da će Hrvatska prva ući u EU - to svi znaju, uključujući i političko rukovodstvo susednih zemalja - a regionalna saradnja biće na tom putu samo pozitivan impuls", smatra hrvatski predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: