Obeležen Dan bez duvanskog dima

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da je u Srbiji od 2000. godine učestalost pušenja opala za 6,9 odsto.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

14:43

Default images

Milosavljević je na Kalemegdanu u Beogradu, gde je obeležen Svetski dan bez duvanskog dima, rekao da je učestalost pušenja među muškarcima opala za 9,8 odsto, a među ženama za 3,8 odsto.

On je podsetio da će primena Zakona o zaštiti stanovništva od štetnosti duvanskog dima početi u novembru.

Zakon donet 5. maja, zabranjuje pušenje u javnom prevozu i na radnom mestu, a kazne su od 5.000 za fizička lica, a od 500.000 do milion dinara za pravna lica.

"Nemamo ništa protiv pušača, ali imamo protiv pušenja i svi treba da činimo onoliko koliko možemo da se broj pušača smanji", kazao je Milosavljević.

Na Kalemegdanu su danas nagrađeni pobednici kampanje "Ostavi i pobedi" čiji je cilj bio da što veći broj pušača prestane da puši.

Sistemom izvlačenja 150.000 dinara dobili su Nebojša Krsmanović iz Beograd i Dragan Stefanović iz Leskovca.

Za učešće u kampanji koju je sprovelo Ministarstvo zdravlja i Zavod za javno zdravlje Srbije, prijavilo se 6.287 učesnika, što je za oko 300 više nego 2009. godine.

Kampanja "Ostavi i pobedi" trajala je od 12. aprila do 29. maja. Prijavljeni takmičari trebalo je da ostave pušenje najkasnije 1. maja 2010. godine i da istraju da bi bili nagrađeni.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Tanja Kneževića kazala je da je oko 45 odsto ljudi u Srbiji izloženo pasivnom pušenju i da neka istraživanja pokazuju da više od trećine svih trudnica u nekom periodu trudnoće puši.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana bez duvanskog dima "Devojčice i žene kao meta duvanske industrije" odabrana je posle izveštaja Svetske zdravstvene organizacije o tome da duvanska industrija sve više reklamiranje usmerava ka devojčicama.

U svetu puši više od milijardu ljudi.

Duvan važi za jedan od vodećih uzroka smrti u svetu i tvrdi se da je jedini legalan proizvod koji ubija trećinu do polovinu onih koji ga koriste.

Prema podacima Miistarstva zdravlja u Srbiji, puši 33,6 odraslih, odnosno 38,1 odsto muškaraca i 29,9 odsto žena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: