Mali tornado u Somboru

U naletu tornada, visine oko 200 i širine stotinak metara, stradala su dva domaćinstva u salaškom naselju Gradina kod Sombora, piše "Blic".

Izvor: B92

Subota, 15.05.2010.

00:25

Default images

Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kaže se ovde radi o takozvanom evropskom tornadu, koji je mnogo slabiji od američkog.

Njihova pojava je nepredvidiva i ne može se izračunati kada će se i gde ponovo pojaviti, jer nema zakonitosti. "Tako da se sledeća tromba na tlu Srbije može pojaviti već sutra, ili za pet godina", kaže Todorović.

O tome svedoči jedan od očevidaca, Stipan Vuković koji objašnjava da je pre pojave tornada padala sitna kiša, ali nije bilo naročito oblačno.

"Odjednom gledamo ide od kanala prema nama vrtlog visok sigurno 200 metara. Sve se lomi, puca. Strašno je izgledalo, jer je sa sobom nosilo slamu, prašinu, zemlju. Preko našeg salaša prošao je za desetak sekundi. Sreća što nas je zahvatio samo rub i što je dalje otišao preko njiva. Da je ušao u salaše bilo bi svašta", priča Stipan.

Vukovićev salaš tornado je okrznuo, ali je preko susedno salaša prešao svojim središtem i napravio lom. U dvorištu polomljeno drveće, iz betona izvaljeni debeli metalni stubovi, a kamp-prikolica prevrnuta na krov.

Pčelinjak Save Kovčina potpuno je uništen. "Bio je takve snage da je prikolicu tešku oko četiri tone prebacio pedesetak metara dalje od mesta na kojem je stajala. Košnice sa pčelama iz prikolice praktično su isisane i razbacane po ataru. Uništene su 32 košnice sa pčelinjim društvima, a prikolica je samlevena“, kaže Kovčin.

Tornado koji se kretao iz pravca Lugova prošao je Gradinu i negde u ataru između Gradine i Kljajićevačkog puta jednostavno nestao.

"Evropski tornado, ili kako ga kod nas zovu pijavica ili tromba, u našem regionu pojavljuje se skoro svake godine, ali nikad nije zabeleženo da udara na isto mesto. Tako se može desiti da jednom udari u more, drugi put u planinu, treći put u ravnicu... ", kaže on.

On objašnjava da jačina vrtloga može da ide i do 200 kilometara na čas, a njegova širina obično se kreće između 20 i 30 metara. Za razliku od američkog tornada koji traje po sat-dva, trombe i pijavice najduže traju pet do 10 minuta.

Precizni podaci o tome kada se tornado kod nas poslednji put pojavio ne postoje, jer se njihova pojava beleži samo kada je vide ljudi, ili kada se naiđe na njihove tragove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: