Uhapšen bivši komandant OVK

Priština -- Euleks policija uhapsila u Prištini Sabita Gecija, jedanog od komandanata bivše OVK-a, osumnjičenog za ratne zločine u Albaniji i na Kosovu.

Izvor: B92
Podeli

Euleks Gecija navodno tereti za egzekuciju Srba i drugih nealbanaca u vojnom logoru Kuks u Albaniji. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije Gecija tereti za dva slučaja - trgovinu organima, predmet tzv. "žuta kuća", kao i u predmetu za zločine počinjene u području Drenice.

Sabit Geci je bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova na području Drenice i jedan od najuticajnijih pripadnika ŠIK-a, tajne službe Oslobodilačke vojske Kosova.

Prema poverljivim izvorima B92, Euleks Gecija tereti za ubistva i nestanak nealbanaca na severu Albanije, tokom ratnih sukoba na Kosovu tokom 1999. godine.

Specijalno tužilaštvo Srbije je, istražujući ratne zločine na Kosovu, Sabita Gecija dovelo u vezu sa izgradnjom logora u kom su boravili nealbanski civili i ratni zarobljenici u blizini Drenice.

"Kod nas je on osumnjičen u dva predmeta, jedan je trgovina organima, dakle slučaj 'žute kuće' a u drugom predmetu je osumnjičen kao jedan od izvršilaca ratnih zločina u jednom logoru kod Drenice. Ono što prema našim informacijama Euleks ima u ovom trenutku je da je on počinio određene zločien u mesti Kukeš na severu Albanije i da je tu učestvovao u egzikuciji nealbanskog stanovništva”, rekao je za B92 zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

U serijalu B92 "Tajna žute kuće" su objavljeni ekskluzivni snimci vojnih logora na severu Albanije, u kojima su, prema tvrdnjama naših izvora, ubijani nealbanci zarobljeni na Kosovu.

Istragu u slučaju "žute kuće" vodi i specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti.

strana 1 od 967 idi na stranu