Odbijena inicijativa DRI

Odbor Skupštine Srbije za pravosuđe i upravu nije prihvatio inicijativu DRI da se izmenom zakona rok zastarelosti produži sa jedne na tri godine.

Izvor: B92

Utorak, 16.03.2010.

14:51

Default images

Državna revizorska institucija predložila je izmenu Zakona o prekršajima jer, kako navodi DRI, zastarelost gonjenja za većinu prekšaja sankcionisanih propisima čija se primena kontroliše u postupku revizije nastupa i pre nego što počne postupak revizije.

Zakljčak Odbor je da bi promena Zakona o prekršajima značila promenu koja bi se odnosila na sve prekršaje i na sva lica, a da je već Zakonom o budžetskom sistemu propisano da se postupak može pokrenuti i posle tri godine od učinjenog prekršaja.

Odbor je naveo da bi produženje opšteg roka zastarelosti sa jedne na tri godine promenilo prekršajnu odgovornost i prekršajno gonjenje utvrđeno Zakonom o prekršajima i sistem kaznenog prava, s obzirom da bi se takav rok zastarelosti odnosio na sve prekršaje i na sva pravna i fizička lica.

Zakonom o prekršajima, kako je naveo Odbor, utvrđeno je da se izuzetno, za prekršaje iz oblasti carinskog, spoljnotrgovinskog i deviznog poslovanja, javnih prihoda i finansija, prometa roba i usluga, životne sredine i vazdušnog saobraćaja, može posebnim zakonom propisati duži rok zastarelosti gonjenja.

Tako je, kako navodi odbor, Zakonom o budžetskom sistemu već utvrđeno da se prekršajni postupak može pokrenuti u roku od tri godine od dana kada je prekršaj učinjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: