Dodik: RS posvećena integracijama

Banja Luka -- Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da je RS posvećena evropskim integracijama i želi da ima svoje mesto u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Tanjug
Podeli

Posle razgovora sa evropskim parlamentarcima u Banjaluci, Dodik je rekao da ih je zamolio da pomognu kako bi BiH do polovine godine dobila viznu liberalizaciju. On je istakao da je RS spremna da učini sve kako bi se ubrzao evropski put BiH, svesna činjenice da BiH ne može aplicirati za status članice EU dok postoji, kako je rekao, protektorska vlast OHR-a.

Dodik je rekao da je RS spremna da se izmene odredbe Ustava BiH na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

On je ponovio da će u RS biti održan referendum i to sa pitanjem - "Da li podržavate visokog predstavnika u nametanju zakona?", dodajući da tu nema ništa antidejtonsko, kako je to ocenio zamenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan.

"Ako parlament RS donese odluku da novac bude potrošen za određene namene, to će biti učinjeno i to ne zavisi od Gregorijana", rekao je Dodik.
On je kazao da značajan doprinos za raspisivanje referenduma ima i Gregorijan, jer je nastojao da omalovaži RS.

"RS će odlučiti o zakonu o referendumu koji je predložen, a nakon toga kada postane legitiman i objavljen u 'Službenom glasniku' odlučiće o referendumskom pitanju. Referendum će se održati, i to ne može zaustaviti ni Gregorijan niti bilo ko drugi", rekao je Dodik.

On je kazao da o referendumu imaju različita mišljenja i opozicione partije u RS, čiji je cilj omalovažavanje prava RS, dodajući da je donošenje ovog zakona legitimno pravo RS.

"Ovde je reč o tome da li RS ima pravo na taj institut ili nema, ali mi mislimo da imamao pravo i to je istina", istakao je Dodik, dodajući da će RS za nekoliko sedmica imati zakon o referendumu.

"Ukoliko on bude osporen vetom Bošnjaka, sačekaćemo odluku Ustavnog suda, a vodili smo računa da zakon bude ustavan i usaglašen sa evropskim standardima", rekao je Dodik.

strana 1 od 86 idi na stranu