Vaksinisano 87 000 ljudi

Beograd -- U Srbiji je zaključno sa 30. decembrom protiv novog gripa vakcinisano 87. 285 osoba, saopštio je Institut za javno zdravlje "Batut".

Izvor: Tanjug
Podeli

Najveći udeo među vakcinisanim 72,1 odsto čine osobe sa hroničnim oboljenjima, među kojima je najviše osoba sa hroničnim kardiovaskularnim bolestima, metaboličkim poremećajima (dijabetes i gojaznost) i hroničnim plućnim bolestima.

Učešće zdravih osoba među vakcinisanim u posmatranom periodu iznosi 17,7 odsto, zdravstvenih radnika 5,2 odsto, dok ostale kategorije (zaposleni u javnim službama, korisnici i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite i trudnice) čine pet odsto vakcinisanih.

Na osnovu plana raspodele koji je Institut za javno zdravlje Srbije dostavio Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", distribuirano je 139.880 doza vakcine protiv pandemijskog gripa.

Kampanja vanredne imunizacije počela je 17. decembra u podne na 1.127 vakcinalnih punktova.

Vakcinacija se preporučuje svim osobama starijim od šest meseci sa hroničnim poremećajima zdravlja, trudnicama u drugom i trećem trimestru trudnoće, zdravstvenim radnicima, zaposlenima i smeštenim u ustanovama socijalne zaštite, zaposlenima u javnim službama, zdravoj deci i odraslima.

strana 1 od 143 idi na stranu