Karadžić: Sporazum sa Holbrukom

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić izjavio je da nema nikakve sumnje da je postojao sporazum između njega i američkog diplomate Ričarda Holbruka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.12.2009.

00:45

Default images

Karadžić u intervjuu "Novostima“ kaže da mu je Holbruk u ime SAD dao amnestiju od Haškog tribunala u zamenu za povlačenje iz politike, ali koju nije ispoštovao.

U intervjuu za "Večernje novosti", prvom koji je dao posle više od 13 godina nekom srpskom mediju i posle godinu i po dana provedenih u zatvoru Haškog tribunala gde čeka da mu počne suđenje, Karadžić je kazao da je uveren da bi Holbruk "ispunio svoju obavezu, da je mogao, ali on to neće da prizna, a to nije lepo".

"On je veoma ozbiljno mislio o svemu što je radio sa nama, razgovarao uz puno uvažavanja. Holbruk "je, pre svega, bio pragmatičan, uporan i nasilan, ali je bio svestan prave prirode konflikta. Bio je potpuno svestan da mi nismo ratni zločinci, inače, ne bi ni pregovarao sa nama", rekao je Kardžić.

Upitan koje su sve opcije postojale za BiH i da li se rat mogao izbeće, Karadžić je rekao da je najbolja opcija bila opstanak Jugoslavije, da je to bilo i stanovište (muslimanske stranke) SDA sve do kraja januara 1991, a da se onda nešto desilo sa Alijom Izetbegovićem "trpeo je neke pritiske i SDA je krenula silovito i nasilno ka nezavisnosti".

"Ali, kad je SDA krenula u uništavanje zajedničke države, sa ciljem potčinjavanja Srba u unitarnoj BiH, mi smo izabrali svoj legitiman put: preduzeli smo mere obezbeđenja opstanka kroz osiguranje konstitutivnosti i suverenosti tamo gde smo bili suverena većina", rekao je bivši lider bosanskih Srba.

Upitan u čemu je bila tajna njegovog skrivanja pod imenom doktora Dragana Dabića sve do jula prošle godine, Karadžić je rekao da mu se nije desilo da ga u Srbiji negde legitimišu, jer je bio "uzoran građanin", dodajući da je "osetio" da ga neko prati početkom juna.

On kaže da će se njegova odbrana pred Haškim sudom, koji ga je optužio za genocid i ratne zločine u BiH, zasnivati "na iznošenju najvećeg mogućeg obima istine".

"A, istina je, videće ceo svet, dijametralno suprotna od slike koja je stvorena. I zato je ovaj proces deo božije pravde i on će celu krizu osvetliti i razjasniti. Zbog toga ne sme da bude smandrljan", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: