Zahtevi studenata pred Senatom

Beograd -- Senat Univerziteta u Beogradu danas će razmatrati zahteve studenata kojima bi trebalo da se olakšaju uslovi za upis naredne godine studija.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Inicijativa studenata bila je tema sednice Senata i protekle sedmice, ali je odluka odložena. Senat bi danas trebalo da dobije kompletne podatke o broju studenata koji su se kvalifikovali za budžetsko finansiranje ali i koliko bi ih bilo ako se usvoji studentski zahtev.

Kako je posle prošlonedeljne sednice izjavio državni sekretar Ministarstva prosvete Radivoje Mitrović, stav Ministarstva je da se zakon koji je prošle godine menjan "mora poštovati u pogledu finansiranja", ali da fakulteti mogu sami da pomognu studentima.

Prorektor Tehnološko-metalurškog fakulteta Vladimir Smuđa se slaže da je zahtev studenata u suprotnosti sa aktuelnim zakonom, ali vidi rešenje.

"To da je nezakonit taj ustupak studentima u načelu jeste istina, ali mi ne tražimo i shvatamo da je nemoguće da ti studenti pređu na budžet, već to može da se reši kao i prošle godine- zaključkom vlade u kojem se kaže da se ti studenti finansiraju kao vid jednokratne pomoći a ne da oni pređu na budžet”, objašnjava za B92 Smuđa stav studenata.

“To je apsolutno moguće, to se desilo prošle godine i direktno su Rektorat, odnosno Univerzitet i Ministratvo prosvete odgovorni za te studente jer je problem nastao zbog zakona o izmeni i dopuni Zakona o visokom obrazovanju čiji je tvorac Univerzitet, a koji je podržalo Ministarvo prosvete”, rekao je on.

Info

Izrael spreman na ustupke?

Jerusalim -- Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da su izraelske vlasti spremne na ogroman ustupak na Zapadnoj obali gde se grade nova izraelska naselja.

Svet subota 31.10. 22:52 Komentara: 0

Rusija gradi ratne brodove

Moskva -- Rusija planira da izgradi ratne brodove opremljene oružjem visoke preciznosti,izjavio je zamenik načelnika Glavnog štaba Vojnopomorske flote Rusije Oleg Burcev.

Svet subota 31.10. 22:32 Komentara: 4
strana 1 od 846 idi na stranu