Avioni "Jata" neće leteti iz Niša

Niš -- Zimskim redom letenja koji važi do kraja marta 2010. godine, zbog smanjenog obima saobraćaja, "Jat ervejz" nije planirao letove na relaciji Niš–Cirih-Niš.

Izvor: B92
Podeli

Rukovodstva grada Niša i niškog aerodroma “Konstantin Veliki” ukidanje ove linije vide kao šansu za dolazak drugih avio-kompanija. Na niškom aerodromu trenutno nema putnika, a nema ni aviona. Od kada se završila sezona godišnjih odmora i otkad su ukinuti čarter letovi, putnika ima samo petkom kasno uveče i subotom ujutro kada avion dolazi i polazi za Cirih.

Najavljeno ukidanje ove linije gradonačelnik Niša MIloš Simonović vidi kao šansu da i druge avio-kompanije počnu da lete iz Niša.

“Ta činjenica i formalno dokazuje nezainteresovanost i nedostatak kapaciteta 'Jata' da leti sa niškog aerodroma i otvara vrata lokalnoj samoupravi dakle gradu Nišu kao vlasniku javnog preduzeća Aerodrom, da ulazi u pregovore sa drugim avio-kompanijama kako bi krenuli na pravi način da razvijamo aviosaobraćaj na našem aerodoromu“, kaže gradonačelnik Niša, Miloš Simonović.

I rukovodstvo niškog aerodroma posle ove odluke očekuje više letova i veći broj putnika.

"Svakako da je to jedna dobra stvar za nas, jer onda zainteresovane avio-kompanije mogu računati na dobijanje dozvole, bez ugrožavanja monopola 'Jata' i funkcionisanja našeg nacionalnog avio-prevoznika“, ističe rukovodilac saobraćaja na aerodromu “Konstantin Veliki” Marjan Aleksić.

Pregovori sa avio-kompanijama su u toku , već je izvesno da će putnike do Ciriha od kraja ovog meseca prevoziti "Montenegro erlajns“. Do kraja godine će još dve takozvane "loukost“, odnosno niskotarfine, kompanije početi da saobraćaju do Italije i Švedske.

"Od sredine decembra možemo očekivati liniju iz Niša za Stokholm koju će obavljati švedska avio-kompanija 'MCA erlajnz' i liniju italijanske 'loukost' kompanije 'Vindžet' koja će leteti za Forli, za Bolonju“, objašnjava Aleksić.

Gradonačelnik Niša očekuje da će i ukidanje viza za građane Srbije privući strane avio-kompanije da pojačaju letove sa ovog aerodroma.

"Po nekoj dinamici koju smo utvrdili jeste ideja da kroz decembarski odnosno zimski red letenja krenemo sa novim kompanijama, a da od leta u letnjem redu letenja imamo više letova kada je u pitanju turizam i poslovni aranžmani, ističe gradonačelnik Niša. Sve to sa idejom da iskoristimo činjenicu da će naši građani moći slobodnije i jednostavnije da putuju po Evropi“, kaže Miloš Simonović.

Od početka godine preko niškog aerodroma je putovalo oko 16 i po hiljada ljudi, što je u odnosu na prošlu godinu manje za 17 odsto.

Rukovodstvo aerodroma smatra da su razlozi smanjenja broja putnika veoma kasni dolasci iz Ciriha i veoma rani polasci iz Niša, jer je najveći broj putnika leteo upravo na ovoj relaciji

Info

Izrael spreman na ustupke?

Jerusalim -- Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da su izraelske vlasti spremne na ogroman ustupak na Zapadnoj obali gde se grade nova izraelska naselja.

Svet subota 31.10. 22:52 Komentara: 0

Rusija gradi ratne brodove

Moskva -- Rusija planira da izgradi ratne brodove opremljene oružjem visoke preciznosti,izjavio je zamenik načelnika Glavnog štaba Vojnopomorske flote Rusije Oleg Burcev.

Svet subota 31.10. 22:32 Komentara: 4
strana 1 od 846 idi na stranu