Pakistan: Vojska oslobodila taoce

Pakistanski specijalci oslobodili su 42 taoca koje su islamski ekstremsti držali u vojnoj bazi u Ravalpindiju nedaleko od Islamabada.

Izvor: B92

Subota, 10.10.2009.

21:32

Default images

U operaciji spasavanja poginula su dva specijalca, troje talaca i 4 talibana. Prethodnog dana, kada su teroristi zauzeli vojni objekat, poginulo je još 10 ljudi.

Drama u generalštabu pakistanske vojske u gradu Ravalpindiju trajala je 22 sata. Počela je u subotu ujutro, kada se grupa uniformisanih muškaraca dovezla belim kombijem s vojnim oznakama do glavnog ulaza u jako obezbeđen vojni kompleks.

Tu su odmah otvorili vatru i počeli da bacaju ručne bombe. U žestokoj pucnjavi koja je trajala sat vremena, ubijeno je šest vojnika, od kojih dva visoka oficira, i četiri napadača.

Ipak, napadači su uspeli da uđu u kompleks u uzmu osoblje kao taoce. Pošto pregovori nisu uspeli, vojni specijalci počeli su akciju oslobađanja talaca u nedelju pred zoru.

"Operacija je potpuno okončana u šest ujutro. Iz zvaničnih izvora saopšteno je da je 25 talaca evakuisano iz glavne zgrade, i da je tokom operacije ubijeno troje talaca i četvoro terorista", kaže novinar lokalne televizije Azar Bin Karim.

Portparol paksitanske vojske naveo je da je jedan od otmičara bio opasan eksplozivom, ali da su ga specijalci ubili pre nego što je uspeo da ga aktivira.

Vlasti su saopštile i da je vođa napadača uhapšen. Ovaj napada pokazao je koliko su pobunjenici u Pakistanu i dalje jaki, uprkos brojnim vojnim akcijama protiv njih i uprkos tome što je nedavno ubijen vođa Talibana Bajtula Mehsud.

Pakistanska vlada saopštila je da je poslednji incident samo učvrstio u rešenosti da do kraja sprovede ofanzivu u Južnom Vaziristanu, plemenskom delu zemlje uz granicu sa Avganistanom, koja predstavlja uporište pobunjenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: