Radnici “Raške“ još bez zadrada

Radnicima Tekstilnog kombinata “Raška u Novom Pazaru isplaćena je jednokratna pomoć, ali kažu da još ne znaju kada dobiti 36 preostalih plata.

Izvor: B92

Nedelja, 30.08.2009.

13:48

Default images

Pomoć od 29.500 dinara za 1.634 radnika Tekstilnog kombinata “Raška“ obezbedila je Vlada Srbije. Predsednik Udruženja novopazarskih tekstilaca Zoran Bulatović je 24. aprila tokom višedvenog štrajka glađu radnika tog preduzeća odsekao sebi deo malog prsta leve ruke, revoltiran, kako je rekao, nerazumevanjem vlasti za probleme radnika.

Posle burnog protesta, predstavnici radnika, lokalnih i republičkih vlasti dogovorili su se o povezanju radnog staža, konverziji dugova ovog nekadašnjeg giganta i podržavljenju firme.

Bulatović je novopazarskom radiju Sto plus, međutim, rekao da je ponuda Vlade Srbije da novopazarska lokalna samouprava preuzme Rašku odbijena dok država ne isplati radnicim osam miliona evra na ime zaostalih plata.

"Naša lokalna samouprava ne može toliki novac da isplati, jer je siromašna. Mi nećemo obavezu lokalne vlasti već države, jer ekonomske sankcije nisu bile samo u Novom Pazaru već u celoj Srbiji. Radnicima širom Srbije isplaćen je prinudni plaćeni odmor, a nama nije", rekao je Bulatović.

On je upozorio da radnici neće odustati od zahteva za isplatu zaostalih zarada i da će, ukoliko ne budu isplaćeni, ponovo organizovati štrajk.

"Biće ponovo štrajka, ali i radikalnih poteza, sigurno, jer je to naš jedini način borbe. Uputiću ponovo zahtev za isplatu zaostalih dohodaka Vladi i resornim ministrima, ali ovoga puta na engleskom ili nemačkom jeziku jer su, izgleda, zaboravili srpski jezik", rekao je Bulatović.

Kombinat je nekada zapošljavao oko četiri hiljade radnika u Novom Pazaru i pogonima u Sjenici i Tutitnu, a sada svega stotinak. Radnicima nekoliko godina nije uplaćivan staž i nisu primali platu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: