Egereši: Autonomija značajna za sve

Senta, Novi Sad -- Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je da pitanje autonomije Vojvodine nije samo pitanje većinskog naroda, već je značajno za sve.

Izvor: Beta
Podeli

"Na većinskom narodu je najveća odgovornost, ali pitanje autonomije Vojvodine je značajno za sve nacionalne zajednice koje žive u pokrajini. Vojvodina pripada svima nama i ona je naš zajednički zavičaj", rekao je Egereši tokom razgovora sa učesnicima Desetih letnjih omladinskih igara u Senti.

Kako je saopštio Pokrajinski sekretarijat za informacije, Egereši je ocenio da Statut Vojvodine, iako nije idealan, stvara pretpostavke za dalji razvoj pokrajine.

"Statut nam donosi najmanje tri veoma značajne pretpostavke za bolju budućnost svih građana Vojvodine. Prva je uvođenje pojma nacionalnih zajednica umesto nacionalnih manjina, što je važna stavka u postizanju i osećaju ravnopravnosti svih građana naše pokrajine", rekao je Egereši.

Dodao je da su od velikog značaja i ekonomske pretpostavke za dalji privredni razvitak, kao i otvaranje mogućnosti za još intenzivniju i konstruktivniju regionalnu saradnju Vojvodine.

Govoreći o značaju regionalizacije i decentralizacije, Egereši je naglasio "da je Evropa budućnosti, Evropa regiona i da, ukoliko naša zemlja iskreno želi da se pridruži Evropskoj uniji, mora da sprovede suštinski, a ne samo fiktivan proces decentralizacije".

Letnjim omladinskim igrama u Senti prisustvuje deset hiljada mladih iz Vojvodine i okruženja, a održavaju se od 21. do 25. jula.

Info

Gej brakovi u Albaniji?

Tirana -- Albanija bi mogla biti prva balkanska zemlja koja će dozvoliti brakove između osoba istog pola, pošto je premijer Sali Beriša najavio donošenje takvog zakona.

Region petak 31.07. 20:02 Komentara: 3

Dijalog Zagreba i Ljubljane

Trakošćan -- Hrvatska i Slovenija će nastaviti dijalog o pograničnom sporu s nadom da bi rešenje moglo biti nađeno do kraja ove godine, izjavili su premijeri dveju zemalja.

Region petak 31.07. 18:56 Komentara: 3
strana 1 od 783 idi na stranu