Egereši: Autonomija značajna za sve

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je da pitanje autonomije Vojvodine nije samo pitanje većinskog naroda, već je značajno za sve.

Izvor: B92

Petak, 24.07.2009.

13:36

Default images

"Na većinskom narodu je najveća odgovornost, ali pitanje autonomije Vojvodine je značajno za sve nacionalne zajednice koje žive u pokrajini. Vojvodina pripada svima nama i ona je naš zajednički zavičaj", rekao je Egereši tokom razgovora sa učesnicima Desetih letnjih omladinskih igara u Senti.

Kako je saopštio Pokrajinski sekretarijat za informacije, Egereši je ocenio da Statut Vojvodine, iako nije idealan, stvara pretpostavke za dalji razvoj pokrajine.

"Statut nam donosi najmanje tri veoma značajne pretpostavke za bolju budućnost svih građana Vojvodine. Prva je uvođenje pojma nacionalnih zajednica umesto nacionalnih manjina, što je važna stavka u postizanju i osećaju ravnopravnosti svih građana naše pokrajine", rekao je Egereši.

Dodao je da su od velikog značaja i ekonomske pretpostavke za dalji privredni razvitak, kao i otvaranje mogućnosti za još intenzivniju i konstruktivniju regionalnu saradnju Vojvodine.

Govoreći o značaju regionalizacije i decentralizacije, Egereši je naglasio "da je Evropa budućnosti, Evropa regiona i da, ukoliko naša zemlja iskreno želi da se pridruži Evropskoj uniji, mora da sprovede suštinski, a ne samo fiktivan proces decentralizacije".

Letnjim omladinskim igrama u Senti prisustvuje deset hiljada mladih iz Vojvodine i okruženja, a održavaju se od 21. do 25. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: