Otvorena izložba Dalijevih grafika

U Institutu “Servantes” otvorena je izložba “Dali i magija ilustracije”. Nakon Španije, ova izložba je stigla pravo u Srbiju.

Izvor: B92

Petak, 29.05.2009.

10:20

Default images

Posetioci će imati priliku da do 14. juna vide osamnaest grafika Salvadora Dalija, koje su nastale između pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Još kao adolescent, Dali je počeo da se interesuje za grafiku i ilustraciju. Ipak, iz tog perioda je sačuvano jako malo dela.

Kritičari kažu da je Dali uspeo apsurd i ludost da pretvori u suštinski deo svoje umetnosti.

U njegovim delima dominiraju motivi iz snova.

“Ovi grafici potiču iz različitih serija, tako da je on pronašao motive za ove grafike u delima kao što je Geteov 'Faust', 'Život je san' Kalderona de la Barke. Uglavnom se vidi prisustvo nadrealizma i nastala su između pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, u poslednjoj etapi njegovog stvaralaštva“, kaže Mirjana Starčević iz Instituta Servantes.

Do sada neviđen aspekt španskog nadrealiste, posetioci Instituta Servantes prvi put mogu da vide na 18 grafika, koje su inače sakupljene od privatnih kolekcionara.

“Postoji posebno interesovanje, ljubav naše publike prema Dalijevoj umetnosti, kao i prema Pikasu i Mirou. To je ta čuvena španska trojka koja uvek budi veliko interesovanje“ , rekla je Mirjana Starčević iz Instituta Servantes.

U Beogradu će izložba trajati do 14. juna, a zatim će biti preseljena u Niš, u Galeriju savremene likovne umetnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: