Obnovljeni odnosi NATO-Rusija

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev imenovao je Sergeja Lavrova za šefa Međuresorske komisije za saradnju sa NATO, čime je obnovljena saradnja Rusije sa NATO.

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2009.

17:01

Default images

Komisija će se baviti sprovođenjem Osnovnog akta o uzajamnim odnosima i saradnji u oblasti bezbednosti između Rusije i severnoatlantskog saveza, a u njoj će, osim šefa ruske diplomatije, učestvovati pomoćnik ruskog predsednika Sergej Prihotko.

Ruska agencija podseća da su se odnosi Rusije i NATO zaoštrili posle 8. avgusta 2008. godine, kada je Gruzija započela vojna dejstva u Južnoj Osetiji, a Rusija poslala vojsku i nakon pet dana borbenih operacija isterala gruzijske vojnike iz ovog regiona.

Zemlje NATO alijanse su optuzile Rusiju za neproporcionalnu upotrebu sile i odložili održavanje zasedanja Saveta Rusija-NATO na svim nivoima, a Rusija je, kao odgovor, zamrznula niz programa sa zapadnom alijansom, navodi RIA Novosti.

Ministri spoljnih poslova zemalja NATO su u Briselu, 5. marta, odlučili da obnove punu saradnju Alijanse sa Rusijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: